Annonssamarbete med Rutviks Handelsträdgård

Guide: Så kommer du igång med odlingen

Högsäsongen stundar hos Rutviks handelsträdgård och många längtar efter att få sätta fingrarna i jorden och plantera. Men hur börjar man, och vad är viktigt att tänka på för odlare här i norr? Trädgårdsexperterna i Rutvik guidar oss på vägen mot drömträdgården.

Förberedelserna pågår för fullt hos Rutviks handelsträdgård, och Stefan Enström och Maria Sundberg med kollegor ser fram emot högsäsongen som nu drar igång.

Förberedelserna pågår för fullt hos Rutviks handelsträdgård, och Stefan Enström och Maria Sundberg med kollegor ser fram emot högsäsongen som nu drar igång.

Foto: Content Studio, NTM Media

Trädgård2024-05-06 03:00
Detta är ett annonssamarbete.

Vårvindarna utanför är ännu friska men inne i växthuset är det varmt. En intensiv period pågår just nu hos Rutviks handelsträdgård – det planteras och vattnas, växthusen och trädgårdens ytor förbereds. 11 000 penséer är satta, så även 2500 tomatplantor och 1000 gurkplantor. Ett lass med 2500 jordgubbar har precis anlänt för plantering.

Säsongens första besök hos handelsträdgården är en milstolpe för många stamkunder, ett tecken på att våren äntligen är här.

– Nu finns det hopp igen, säger de som kommer hit och längtar efter penséer. Och så känns det ju nu på våren när man får börja odla igen, säger Maria Sundberg och visar runt i det färgsprakande växthuset.

undefined
Kontorshunden Eskil stormtrivs i växthusen på mattes arbetsplats.

Hon tillhör den fjärde generationen i familjeföretaget som grundades 1944. Hennes morbror är ägaren Stefan Enström, och här jobbar även hans systrar Åsa Stenlund och Lena Sundberg.

De gröna fingrarna har de alla gemensamt, och viljan att sprida kunskap och att inspirera fler till att odla. Och visst har de märkt av ett ökat intresse hos norrbottningarna.

– Det stegrade under pandemin, de flesta var hemma istället för att åka iväg på semestrar. Då ökade odlandet, säger Stefan Enström.

Vad ser ni för trender i odlandet just nu?

– Snittblommor, dahlior och ätbart, mest tomater. Ätbart har varit populärt länge men det bara fortsätter. Dahlior har blivit jättepopulärt, de är ju så vackra och så kan man spara knölen och förhoppningsvis ha kvar den år efter år. Sen har vi förstås pelargoner, de går aldrig ur tiden, säger Maria Sundberg.

undefined
"Vissa perenner går att plocka in och ha i vas. Men vill du kunna ta snittblommor från din trädgård länge, då är det bra att kunna fröså ettåriga växter. Det är fint i pallkragar eller att blanda upp i grönsakslandet", tipsar Maria Sundberg.

Hos handelsträdgården är de vana vid att guida såväl nybörjare som erfarna entusiaster bland frön, plantor och jord. Gäller det att anlägga en helt ny trädgård så är främsta tipset att försöka dela in trädgården olika i rum.

– Börja med tak och väggar, som buskage, träd, buskar och häckar. Det blir en ombonad inramning som skyddar de andra växterna mot vind och sol, säger Maria Sundberg.

– Fundera på vad du vill ha i din trädgård. Plantera i grupper och områden, samla ihop till exempel ett träd, två buskar och lite perenner, istället för att dutta lite här och var, säger Stefan Enström.

undefined
Det ena växthuset är fyllt av penséer, totalt 11 000 stycken är satta.

För oss som odlar här i norr är det också viktigt att tänka igenom de olika årstiderna.

– Vi bor där vi bor, här behöver vi tänka på vintern redan när man planterar på våren. Finns det risk för takras, kommer snön att plogas mot stället där man tänkt plantera, säger Stefan Enström.

Vägen till den där drömträdgården börjar oftast just från grunden, i jorden.

– Ta rätt på skräp, som kvistar och löv, och blanda upp det med ny jord. Det är bra för mikrolivet så att maskar och mikroorganismer ska trivas. Städa inte bort gamla växtrester utan ner med dem i marken, säger Maria Sundberg.

undefined
Blomstermorot, jungfrun i det gröna, luktärt och zinnia är några exempel på fina ettåriga blommor som passar utmärkt som snittblomma i vas.

Om man är nybörjare, vad ska man välja för sorter?

– Satsa på buskar och träd, de är självgående. Första säsongen är det jätteviktigt att vattna ordentligt, se till att ha gräsfritt under, lägg täckbark så att inte gräset går in mot stammen, säger Maria Sundberg.

– Glöm inte att kolla storleken. Så att du inte köper en buske för att den är liten och söt, men så växer den och blir fyra meter och kommer för nära huset. Du måste tänka några år framåt, säger Stefan Enström.

Ett annat tips är att tänka på pollinatörerna, som bin, humlor och fjärilar, som är avgörande för vår växtlighet och matproduktion.

– Det är enkelt att hjälpa våra pollinatörer på traven. Sätt en kransveronika eller jätteverbena i en kruka så får du massor med pollinatörer. Tänk på att ha något som blommar tidigt, som penséer, så att de har något att äta innan det kommer igång ordentligt ute, säger Maria Sundberg och fortsätter:

– Du kan också låta bli att klippa hela gräsmattan. Spara ett hörn där klöver får växa fritt, eller frilägg en yta från gräs och så en sommarängsblandning.

undefined
"Man måste inte ha växthus för att odla tomater och gurkor. Har du skyddat läge kan du ha nästan vilka sorter som helst på balkongen eller altanen", säger Stefan Enström.

Hur får man till en fin rabatt?

– En perennrabatt tar många år att få till. Vissa sorter trivs kanske inte just på den platsen, så man får prova sig fram lite. Det kan se glest ut från början, då kan man sätta dit lite sommarblommor så länge, säger Stefan Enström.

– Jag tycker om att ha åtminstone ett träd, för att få lite höjd, och några buskar. Sen perenner, där man får fundera på vad man vill ha för färgskala. Färg är en smakfråga, där får man gå på det man gillar men man kan också fråga oss om råd. Sätt inte bara en och en av perennerna utan satsa på grupper av samma sort, det skapar lugn, säger Maria Sundberg.

Vad är ert bästa tips till den som vill få lite mer gröna fingrar?

– Våga prova! Man kan alltid flytta plantor och göra om. Att prova är bästa sättet att lära sig. För gärna dagbok över vad du sår, då håller du koll, kan utvärdera och lära av dina misstag till nästa säsong. Men framför allt: Odla, prova, kör! Något blir det alltid, säger Maria Sundberg.

undefined
Pelargoner är en klassiker som aldrig går ur tiden, menar Maria Sundberg. Här syns "Moonlight Guido".
undefined
Det ena växthuset är fyllt av penséer, totalt 11 000 stycken är satta.
undefined
undefined
undefined
Penséerna är ett tydligt vårtecken för många, och här finns flera färgkombinationer att välja bland.
undefined
Tomaterna behöver ses över och tjuvas, vilket betyder att man tar bort sidoskott som annars tar energi från plantan.
Fem tips för odlingen:

1. Odla ätbart! Välj sorter du själv tycker om. Grönsaker på såband är enkelt, som morötter, rädisor, rödbetor och sallad. Gurkor, tomater, potatis och kryddor funkar fint att odla i kruka på balkongen, eller varför inte jordgubbar i ampel.

2. Odla snittblommor! Fröså ettåriga växter i pallkragar eller rabatter, så kan du plocka in fina buketter hela sommaren. Aster, ringblomma, blåklint, zinnia och lejongap är fint att blanda in i grönsakslandet. Andra tips är luktärt, amarant, rosenskära, sommarflox och sommarmorot som lockar pollinatörer.

3. Vattna ordentligt! Särskilt första säsongen om du planterat träd och buskar. Vattna långsamt så att det går ner på djupet så att rötterna drar sig neråt. Satsa på droppslang eller rotvattnare.

4. Gräv rejäla gropar! En för liten grop är svårt att åtgärda i efterhand. Gräv så att det blir luckert så att rötterna kan ta sig ut. Har du stenhäll under så kan du göra upphöjda planteringar.

5. Tänk på växtzonerna! Här kring Luleå är det oftast zon 5, men du ha kan ha zon 7 eller 4 på en tomt beroende på hur skyddat det är. Planterar du i lä kan du sänka en växtzon, är det nordliga vindar får man lägga på någon zon. 

För mer info och kontakt, besök http://rutvikshandelstradgard.se/

undefined
Penséerna är ett tydligt vårtecken för många, och här finns flera färgkombinationer att välja bland.
Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Kuriren.