Lista: Norrbottniska tungviktare inom näringslivet

Foto:

Norrbottens län2015-10-26 17:00

Leif Östling.

Leif Östling, tidigare VD för Scania, föddes i Luleå 1945. Han började som 27-åring på Scania 1972 och blev 1989 chef för Scaniadivisionen inom Saab-Scania. När Scania blev eget bolag 1994 utsågs han till vd, för att 2012 gå vidare till koncernledningen i Volkswagen som ansvarig för koncernens lastfordon. Då hade han varit operativ chef för Scania i 23 år. I dag är Östling ledamot i Volkswagens lastbilsstyrelse. Östling satt med i Volkswagens ledningsgrupp men fick lämna efter kontroversiella uttalanden om att de svenska Scaniafacken saknade vetorätt vid en eventuell jobbflytt. Kopplingen till Luleå har han kvar via en sommarstuga i kommunen.

Läs mer: Volkswagen ett klipp för Östling.

Stig Notlöv.

Stig Notlöv är lite av en norrbottnisk doldis inom näringslivet. Den förre Pajalabon har skapat sig en förmögenhet på byggvaruhuset Byggmax, ett företag han var med att skapa och bygga upp. Notlöv var VD för företaget i många år men har nu avvecklat sig ägande i bolaget. En del av förmögenheten har han plöjt ner i golfbanan Black Mountain i Hua Hin, Thailand. Banan är i dag en av världens bästa banor och arrangerar topptävlingar.

En dokumentär om arbetet med att bygga banan finns att se här.

Carl-Henric Svanberg.

Svanberg föddes 1952 i Porjus, Jokkmokk, där hans föräldrar jobbade åt Vattenfall med att bygga upp kraftverket i Porjus. I dag är Svenberg en av Sveriges mäktigste personer inom näringslivet och har haft tunga poster inom ASEA, Securitas, Assa Abloy och Ericsson. Svanberg är i dag styrelseordförande för brittiska BP samt Volvo.

Stina Honkamaa.

Bodensaren Stina Honkamaa är numera bosatt i Stockholm och har efter sin civilekonomexamen vid Luleå universitet avancerat kraftigt inom näringslivet. Hennes första VD-jobb kom på mediebyrån Carat och 2008 tog hon över som chef på Google Sverige. 2013 lämnade hon Google för att starta det egna United Minds som jobbar med nät-tv med Youtube som plattform. Hon har även suttit i bolagsstyrelsen för TV4 och har vid flera tillfällen placerat sig högt på listorna över de mäktigaste kvinnorna inom näringslivet.

Yngve Bergqvist.

Ett hotell av is? Jodå, det skulle visa sig fungera. 1990 skapades Icehotel i Jukkasjärvi av Yngve Bergqvist som kom till Kiruna via LKAB. Bergqvists koncept har blivit enormt framgångsrikt och Icehotel har prisats många gånger om och rankats som en av världens bästa turistupplevelser.

Jonas Eriksson.

42-årige Eriksson växte upp i Luleå, blev journalist för att sedan ta steget över till att bli egen företagare genom att köpa och sälja TV-rättigheter via företaget IEC in sports. Vid 33-års ålder såldes företaget och Eriksson blev multimiljonär. I dag är han en av världens bästa fotbollsdomare och han var ett av namnen som var aktuell för att döma VM-finalen i fotboll senast det begav sig efter flera fina insatser.

Läs Kurirens fredagsintervju med Eriksson (PLUS)

Richard Bergfors.

Pappa Curt Bergfors började bygga upp hamburgerkedjan Max men i dag är det hans söner som tagit över och VD är Richard Bergfors. Den hamburgerälskande VD:n, han säger sig äta minst en hamburgare varje dag - även på julafton, har varit med till att bygga upp Max till en gigant inom snabbmaten i Sverige. Max omsätter över två miljarder, har över 100 restauranger och fler ska öppnas. En utlandssatsning pågår också.

Karin Bodin.

Polarbröd bildades 1971 och är ett familjeägt företag. Huvudägare är i dag systrarna Anna Borgryd och Karin Bodin. Polarbröd omsätter 1 miljard kronor och har närmare 400 anställda. Polarbröd har 16.7 procent av den svenska matbrödsmarknaden.

Läs mer om de framgångsrika systrarna här.

Hilding Holmqvist.

Hotellkungen Holmqvist har köpt och sålt hotell och på så sätt skapat sig ett namn och förmögenhet. I hans hotellstall ingår bland annat Pite Havsbad, Hotell Clarion i Luleå samt rest and Fly på Arlanda, Stockholm.

Anders Sundström.

Anders Sundström är född i Hudiksvall men det är som Pitebo vi känner honom. Han hade en lång politisk karriär bakom sig med flera ministerposterbakom sig innan han tog klivet över till näringslivet där han gått via VD-rollen i Pitedalens sparbank vidare till styrelseordförande i Sparbanken Nord och från 2004 till 2013 var han VD och koncernchef i Folksam. Sedan 2013 är han styrelseordförande i Swedbank och kooperativa förbundet. Enligt uppgift ska Sundström varit hetaste namnet att ta över efter Håkan juholt när han fick lämna Socialdemokraterna och med stor sannolikhet hade Sundström då varit statsminister i dag.

Kuriosa är att han är kusin till Bo Sundström i Bo Kaspers orkester

Britta Jonsson Lindvall.

Trähotellets grundare har på kort tid seglat upp som en stor aktör inom svensk turism. Kändisarna älskar att besöka lilla Harads där Treehotel finns och anläggningen utvecklas för varje år.

Läs mer om kändisbesöken här.

Jakob Porser. (Svartgul tröja)

Luleåkillen med det stora Luleå Hockeyhjärtat var en av grundarna till Minecraft, spelet som kom att bli en världsengelägenhet. När Porser och Marcus "Notch" Persson sålde bolaget Mojang till Microsoft handlade det inte om miljoner – det var en miljardaffär och porser kan titulera sig miljardär om han så önskar. En del av kakan har han plöjt ner i Luleå Hockey.

Mer om Porsers satsning här (PLUS)

Leif-Ivan Karlsson.

"The King of fucking everything", Leif-Ivan Karlsson, kommer från Överkalix men har även huserat en hel del i Luleå. Entreprenören har byggt upp en förmögenhet via fastighetsaffärer, bland annat. Bor idag i Tullinge, Stockholm, i ett hus han kallar för "Örnnästet". Leif-Ivan Karlsson har även setts i dokusåpor som "Svenska Miljonärer" samt den aktuell "Bra, Bättre, Karlsson".

Läs mer om Överkalix svar på familjen Kardashian här.

Karl-David Sundberg.

Brändösonens arv från Luleåtiden är omtvistat. Han köpte dåvarande stålföretaget Ovako för en krona och skapade Inexa men efter nedläggning har han anklagats för att vara en bolagsplundrare och efterdyningarna kring nedläggningen har varit infekterad. Sundberg är i dag ägare till Tärnö slott samt äger The Nils Oscar Company som brygger prisat öl.

Donald Johansson.

Älvsbyhus grundades så tidigt som 1944 och är i dag Sveriges största trähusleverantör i Sverige. Ett lågt pris har lockat köparna. VD är i dag Kent Johansson men den som var VD när företaget växte som mest var pappa Donald Johansson.

Gunnar Liljedahl.

1979 började Alvikaren Gunnar Liljedahl bygga upp vårdeknikföretagetLiko och företaget växte sig allt större fram tills försäljningen till amerikanska Hill-Rom 2008. Försäljningen inbringade familjen Liljedahl 1.2 miljarder kronor.

Läs mer om Gunnar Liljedahl här.

Tobias Lindfors.

1997 bildade Lindfors Studentconsulting tillsammans med Niklas Jansson. I dag har bemanningsföretaget med fokus på studenter vuxit rejält och har kontor över hela Sverige. Företaget har även tagit sig utanför landets gränser och verkar i Norge och Danmark också. Lindfors har även gett sig in i fastighetsbranchen och är i dag den som driver Hotell Nordkalotten i Luleå där han skapat studentboende.

Elisabeth Nilsson.

I dag arbetar Elisabeth Nilsson som landshövdining i Östergötland men den Kalixuppväxta 62-åringen har en lång bakgrund inom näringslivet där hon skapat sig ett namn. På SSAB var hon bland annat VD på SSAB Merox och produktionsansvarig vid SSAB i Oxelösund. 2005 blev hon VD för Jernkontoret. Hon är i dag bland annat ordförande för Göta Kanalbolag och sitter i styrelsen för Outukompu Oy. Sidouppdragen är många.

Gunnel Duveblad, Gunilla Nordström (på bilden)

60-åringen, som är född i Norrbotten, är i dag styrelseproffs med uppdrag för Nordea och posten, bland andra. Hon har även en lång bakgrund inom IT-sektorn med flera chefsuppdrag på IBM. 2002 blev hon VD för EDS Norra Europa och stannade där till 2006. Hennes syster Gunilla Nordström har varit chef för Eletrolux i Singapore och dessförinnan chef på Sony Ericsson. 2006 utsågs hon till "Näringslivets mäktigaste kvinna" av veckans Affärer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!