Ikea-varuhuset, en kittlare för människor inom en vida omkrets, placeras nära en E4-rondell bland åkrar. Rekryteringen är igång, upp emot 180 personer ska anställas. Invigningen hålls om ett år.
Dessutom tillkommer ett shoppingcenter från Ikea Centres (Ikano) som med 80-90 butiker blir avsevärt större än motsvarigheten i Haparanda.
Tidigare var det långt mellan Ikea-varuhus i landet. Avståndet Sundsvall-Norrbotten ansågs av företaget rimligt för att inte kundunderlagen skulle kollidera. Valet att bygga däremellan kom sig av ändrad syn i etableringsfrågor. Västerbottningarna väntas föredra Umeå framför Haparanda. Ikea Umeås bedömda kundunderlag är främst en radie från Byske och söderut förbi Örnsköldsvik. Men norrbottningar som har Haparanda som riktmärke kan komma att byta färdriktning på E4.
– Umeå har utvecklats jättemycket, med Ikea och Ikano tror jag norrbottningar lockas hit. Jag är övertygad om det, säger Helen Fredriksson, ordförande i Umeå handel.
Jan Kristensson, vd i Ikea Centres, menar att satsningen i Umeå ”i viss mån” kan påverka Haparanda.
– Men huvudsakliga upptagningsområdena är ju en cirkel runt Haparanda och en cirkel runt Umeå.
Ett viktigt underlag för Ikea Haparanda är norra delen av Finland. Landet upplever en kraftig nedgång i ekonomin. Därtill har ekonomin i Ryssland fallit.
– Det kommer betydligt mindre med folk från Ryssland. Rubeln har rasat och även psykologiskt påverkar det om du ska betala för en vara som blivit två gånger dyrare. Turistbyråer och kontakter i Murmansk säger att det kan dröja till 2016 innan det återhämtar sig, säger AlexeyUsov, Haparanda, med affärskontakter i Ryssland och Sverige.
Ovanpå det har Ikea köpt en tomt i Tromsö. Ett Ikea-varuhus där väntas påverka norrmäns köpvanor i Sverige.
Ikea Haparanda kläms alltså från alla håll.
Hur ska det gå?
– Vi har haft ett stort upptagningsområde, nu blir det nog mindre. Finländarna, den största gruppen, kommer att fortsätta att komma. När Ikea öppnar i Umeå, nog kan det påverka. De mellan Umeå och Haparanda kan välja, då måste vi förbättra oss som destination. Där finns mer att göra, säger Janne Lind, ordförande i Företagarna i Haparanda.
– Det fortsätter att komma folk. Vi lever i ett gränsland och förutsättningarna ändras dag för dag. Försvagningen av kronan är ju en fördel för oss nu, med tanke på de som handlar i euro. De får varor billigare i Sverige, säger köpmannen Kåre Mogemark, Haparanda.