I måndags ansökte Udtja sameby om skyddsjakt på en varg som en tid rört sig inom samebyns område. På tisdagen sa länsstyrelsen ja skyddsjakt på den aktuella vargen, som sedan oktober befunnit sig i trakterna av Jokkmokk. Den har rört sig inom flera samebyar.

– Vargen har orsakat stor skada för renskötseln. Främst har den stört renarna och drivit och skingrat renarna, säger Caroline Essenberg, naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen och som varit med och fattat beslut om skyddsjakt.

Jakten efter vargen inleddes på onsdagsmorgonen och redan efter lunch sköts den vid Lappträskberget, sydväst om Harads. Den sköts från helikopter av ansvariga från länsstyrelsen.

– Det är inte så vanligt att vi beviljar skyddsjakt. Jag har jobbat med det här sedan ett år tillbaka och det är första skyddsjakten som jag varit med om att fatta beslut om, säger Caroline Essenberg.

Under tiden vargen befunnit sig inom renskötselområdet har den rivit och dödat ett antal renar. Även en hund ska ha blivit attackerad och riven av vargen.

Från de första rapporterna om vargen kom in, i slutet av oktober, har länsstyrelsen haft koll på den aktuella vargen. De har också kunnat ta prover efter den och kunnat konstatera att det rör sig om en varg av skandinaviskt ursprung.

– Då är den inte lika genetiskt viktigt för vargstammen som om det hade varit en varg med östligt ursprung, förklarar Caroline Essenberg.

För en varg som är genetiskt viktig hade troligen sövts och flyttats söderut för att få in nytt blod bland vargarna.