Özz Nûjen drar snart ut på sin första soloturné med den egenskrivna showen Dålig stämning. Kuriren ringde upp komikern mitt i repetitionerna. Premiär blir det på Circus i Stockholm och till våren kommer föreställningen till Kulturens hus i Luleå.

Vad handlar föreställningen om?

- Jag gör upp med bilden av mig själv. Efter elva år i branschen får det vara nog. Affischen till föreställningen är som Falling down. Jag ville göra en falling down på alla - på mig, dig och politiken. Få bort bilden av den harmlöse, trevlige komikerkurden som skojar om kroppshår. Jag ville få fram den jag är, en politiskt insatt person.

Artikelbild

DÅLIG STÄMNING. Komikern Özz Nûjen gör i sin första soloföreställning upp med bilden av sig själv. "Jag ville göra en ´falling down´ på alla", säger han.Foto: PRESSBILD

Varför finns bilden av "den harmlöse komikerkurden"?

-  För att jag gjorde den grejen i början och första intrycket varar. Kolleger och folk som inte gillar mig har fortsatt med den bilden bara för det bekräftar deras fördomar, i stället för att lyssna på vad jag har att säga.

Sprider du dålig stämning på scenen?

-  Jag försöker skämta om politiken och hyckleriet i världen. Jag sprider dålig stämning så att det blir fantastisk stämning på slutet.

Hur blir stämningen på turnén?

-  Det blir dålig stämning, för det är jobbigt att bara ha sig själv. Ibland tycker jag att jag är bäst och ibland sämst. Det är jobbigt att vara med en sådan person, men det blir väldigt kreativt.

Är människor för konflikträdda, tycker du?

-  Det är inte så många som säger ifrån, annat än någon gång när de är fulla.

Skulle vi må bättre om vi bråkade mer?

- Jag föreslår inte att folk ska börja bråka men ibland måste man säga ifrån. Det får hellre bli dålig stämning i några minuter än unken stämning i flera år. Vi svenskar är fogliga för övermakten. Vi har en kung som har knullat runt som bara den men blir arga på den som skrev boken. Det är konstigt.

Brukar du förstöra stämningen på fester, bara för att ...?

-  Ja, det har hänt och kommer att hända. Under åren har jag märkt att jag sprider dålig stämning, för att jag säger vad jag tycker. Till exempel om någon är taskig mot någon, då kan man förstöra stämningen genom att hålla med den som blir mobbad. Jag har själv varit utsatt och ser mig som en av de utsatta.

Måste man sparka uppåt för att det ska bli kul?

-  Det blir varmare, roligare och viktigare om man gör det. Jag vill göra så men det finns andra bra komiker som inte gör det.

Vad är god stämning?

- När man är i sängen med en eller flera som man verkligen gillar, oavsett kön. Då kan det inte bli dålig stämning.
Hur är stämningen i Luleå, tror du?

-  Luleå är vackert. Jag älskar kulturhuset och har lärt känna lite folk.