September, mörker och höstrusk, äntligen kan vi hålla oss inomhus med gott samvete. Och det finns en hel del att se fram emot den närmaste tiden, särskilt med tanke på att det ska regna utav själva fan den närmaste veckan.

Här är några av höjdpunkterna att se fram emot:

SEPTEMBER

Fredag, den 8:e: Filmen ”Borg” hade biopremiär under fredagen och efter att ha fått en förhandstittning kan jag med gott samvete beordra er till biosalongerna.

Lördag, den 9:e: ”Kulturnatten” i Luleå fyller stan med musik, konst, dans och kul. För mer info hänvisar jag till torsdagens guide.

Fredag, den 15: Mattias Alkberg släpper sitt ”typ tjugoåttonde album, ungefär det elfte i eget namn” – ”Åtminstone artificiell intelligens”.

Samma dag har biofilmen och den närgångna dokumentären om en av Sveriges häftiga människor premiär, ”Silvana – väck mig när ni vaknat”.

Söndag, den 17: ”Ebbots ark” har premiär på SVT. Ännu ett musikprogram i stil med ”Så mycket bättre” och ”Jills veranda” kanske – men blandningen av artister och Ebbot Lundberg själv känns smått fantastiskt.

Fredag, den 22:a: Henrik Schyfferts hyllade standupshow ”Var inte rädda” kommer till Norrbotten. Piteå fredag och Luleå lördag.

Fredag, den 29:e: ”Kirunas finest”, Höstorkestern, Willy Clay Band och Aldrigilivet, går samman och bjussar på helkvällar. Först två i Kiruna, sedan väntar länet.

Lördag, den 30:e: Uje Brandelius självbiografiska popmusikföreställning ”Spring Uje! Spring” sägs vara hur bra som helst. Spelas i Luleå lördag och Piteå söndag.

Uppåttjacket Tomas Stenström gör ett sällsynt framträdande på STUK. Kan inte vara tråkigt eller dåligt att titta på. Kan inte.

OKTOBER

Måndag, 2:a:

Skräckrockarna som blev kristenrockarna W.A.S.P. är tillbaka i Kulturens hus. Kan vara kul, om inte annat för att se om Blackie Lawless fortfarande lever.

Fredag, 6:e: Lena Philipsson uppträder i Kulturens hus och dokumentären om Lars Winnerbäck har premiär på bio.Folkliga fredagen kan vi kalla detta för.

Fredag, 13:e: Underbara Iiris Viljanen från Vasas flora och fauna kommer till Luleå med sina praktverk. Dagen efter i Piteå, jajjemen.

Lördag, 14: e: Dolly Style kommer till Piteå för att erbjuda kidsen annat än godis på lördagar. Efter att ha bevakat hysterin kring trion tror jag att det är Sveriges, eller kanske världens, populäraste band.

Fredag, 20:e: Mattias Alkberg uppträder (bland annat) med sina nya låtar på Kulturens hus. Och vem vet? Det kanske är ett nutida mästerverk vi lyssnar på.

Lördag, 28:e: Thåström gigar i Luleå energi arena. Landsfadern, ikonen, mästaren. Höstens största höjdpunkt.

Senare samma kväll är Den svenska björnstammen på STUK och erbjuder dansanta partymänniskor sväng.