På fredag invigs tidernas första Boden Queer Film Festival. Under tre dagar kommer Folket hus fyllas med branschfolk, filmer och samtal i HBTQ-anda.

RFSL, som anordnar evenemanget, är glada över att bjuda på ett stort arrangemang utanför länets residensstad och planen är att det ska bli en återkommande händelse.

– Det är viktigt att hbtq-frågor belyses i olika delar av Norrbotten, att det inte bara blir i Luleå. Det känns ännu viktigare i Boden, Haparanda, Kalix eller någon annanstans, säger Sophie Gunnarsson.

Artikelbild

| Hoppas. Arrangörerna hoppas att publiken ska komma till festivalen och att samtalen ska fortsätta även efter helgens slut.

Filmfestivalen är inspirerad av liknande event som genomförts i södra Sverige, men det är första gången något liknande sker i Norrbotten.

– Det här är historiskt, det är norra Sveriges första HBTQ-filmfestival någonsin och det händer i Boden. Det är skithäftigt, säger Annelie Danielsson.

Under fredagen visas Nånting måste gå sönder och Guldbagge-belönade huvudrollsinnehavaren Saga Becker finns på plats för att mingla och berätta om sina upplevelser kring filmen. Saga Becker har blivit en av landets hetaste skådespelare och hennes medverkan ger festivalen en ordentlig stjärnglans.

– Reaktionen vi har fått av folk är "shit, vad fantastiskt att det här ens äger rum och att det gör det i Boden". Även folk som bor i Luleå tycker att det är jättebra att Boden får göra sin grej, säger Annelie Danielsson.

Artikelbild

| RFSL anordnar queer film festival i Boden. Sophie Gunnarsson och Annelie Danielsson

Arrangörerna tror att militärstaden, som stundtals drabbats av motsättningar mellan Boden-födda och invandrare, mår bra av en festival som välkomnar alla.

– Det är klart att det är lättare att jobba i Luleå, där det känns som att alla är med. Men så var det inte första året, då var det jäkligt mycket hat och hot, säger Sophie Gunnarsson, som varit med och skapat Luleå Pride och påpekar att RFSL även är en antirasistisk organisation.

– Det känns skitbra att visa för nyanlända människor att det finns sådana mötesplatser, säger hon.

Det är gratis inträde till alla föreställningar men med tanke på att många av filmerna är okända i Sverige och inte granskade av Statens medieråd kommer 15 år vara åldersgräns på majoriteten av visningarna.

Festivalhelgen kröns med fest under lördagen.

– Folk är verkligen peppade, jag hoppas att det kommer mycket besökare också och att alla får med sig en bra upplevelse därifrån. Med insikter och nya kunskaper, säger Annelie Danielsson.