Tre norrbottniska representanter är kvar i "Idol" när tävlingen går in i nästa skede – direktsända kvaltävlingar inför storpublik.

För Jemima Hicintuka från Gällivare, som var sjuk under slutaudition i Stockholm, kom beskedet som en total överraskning. Hennes blackout under solosången var slutet på resan, trodde hon.

– När du kommer in sitter juryn där och bara stirrar. Då tänkte jag; "kan ni inte bara säga att jag inte gått vidare, jag orkar inte med det här". Det är tortyr att stå där, säger hon.

Artikelbild

| Dasha Kustovskaya

Men det skulle visa sig att hennes insats gjort så pass stort intryck på juryn att hon är en av 21 kvarvarande talanger i "Idol".

– Det beskedet var helt amazing, konstaterar hon.

Måndag till fredag nästa vecka röstar tittarna på vem som ska få plats i fredagsfinalerna och Jemima Hicintuka får bland annat sällskap av Selina Flodgren Gustafsson från Luleå.

– Det känns skönt att det är fler människor som kollar, då blir det inte samma intensiva ögonkontakt med någon som verkligen sitter och tittar. Att sjunga för juryn var hur läskigt som helst, säger hon.

Artikelbild

| Selina Flodgren Gustafsson

Dasha Kustovskaya från Boden är länets tredje representant.

– Det var så nervöst att vara på slutaudition tillsammans med de hundra bästa i landet, jag bara skakade. Det var väldigt pressande men jag bestämde mig för att spara energin och vara mig själv, de gillade ju mig. Det är kanske därför jag nu är bland topp 20, säger hon.

Artikelbild

| Jemima Hicintuka

Direkt efter glädjebeskeden fick idolerna nästa chock – en resa till Miami väntade som uppladdning.

– När vi fick reda på att vi skulle till Miami var jag jättesjuk men när de berättade det skrek jag bara "what tha fuuuck! säger Jemima Hicintuka.

Artikelbild

| Dasha Kustovskaya

Dasha Kustovskaya, som är asylsökande, stannade dock i Boden.

– Det är okej, när de andra var i Miami fick jag stanna hemma och öva på min sång i stället. Det känns bra, säger hon.