Saga Becker har aldrig varit så här långt norrut tidigare och när hon landar på flygplatsen i Luleå fick hon snabbt sin bild av Norrbotten bekräftad. Skog, kyla och snö – två tredjedelar av checklistan prickas av direkt.

– Jag kände mig ganska hemma direkt jag kom hit, jag kommer från Blekinge och därför tänker jag att "skog" är "hem", berättar hon när hon sjunkit ner i fåtöljen.

Men hemma förknippas också med mörker för Saga Becker. Vid det här laget är hennes historia och uppväxt i Eringsboda välkänd. Den Guldbagge-belönade skådespelaren har berättat om självmordstankarna, de sexuella övergreppen och svårigheterna med att vara transperson i Sommar i P1 – och massvis av intervjuer därefter.

Artikelbild

| Saga Becker träffade Duo Nöje innan hennes film "Nånting måste gå sönder" visades i Boden.

Det är ett mörker som ligger över hela landet, men som kanske blir som tydligast i mindre städer och säkerligen även i Norrbotten.

– Det är extra tufft i mindre samhällen, vi har äckliga normer som säger vad man får göra och inte göra. Det är dem vi ska krossa. Det begränsar oss mer än det får oss att växa som människor, säger hon.

Under hela helgen befinner hon sig på Boden Queer Film Festival och filmen Nånting måste gå sönder visas under öppningskvällen. I programbladet står det att hon ska prata om filmen, men Saga Becker har vant sig vid att få prata om annat än skådespeleri.

– Det blir oftast transrelaterade grejer när jag blir inbjuden till grejer. Jag som människa blir kanske inte lika inbjuden som mig i egenskap av transidentifierad.

Artikelbild

| Saga Becker blev glad när hon hörde talas om Boden Queer Film Festival.

Kan du bli trött på det?

– Jag kan bli jättetrött på det, men samtidigt är det min aktivism. Det går hand i hand med allt jag gör, det är svårt att inte vara politisk när allt jag gör är politik. Jag är politik genom att bara finnas till, säger hon.

Artikelbild

| Saga Becker stannar i Boden hela helgen.

Saga tycker att hon har fått en roll som talesperson för transgruppen i Sverige, vilket inte är möjligt då transpersoner är lika olika varandra som inom vilken annan minoritet som helst. Men hon synliggör åtminstone en typ av människa som varit frånvarande på svensk film tidigare.

Hur viktigt tror du att synliggörandet är i Norrbotten?

– Det är viktigt att lyfta fram det överallt. Där har media och samhället ett jävla stort ansvar, där tycker jag inte att ansvaret ska ligga på mig. Media ska lyfta fram andra människor. Hur fan ska man känna någon mening med någonting om man inte finns? Om man aldrig blir representerad? Om ens frågor aldrig kommer på tal? Om det är berättigat att spotta på vissa människor?

Vad tänkte du när du hörde Boden hade en queerfilmfestival?

– Jag blev väldigt glad och lite förvånad kanske (skratt). Boden är väldigt litet tänker jag.

Vad var det som gladde dig?

– Varje gång någonting lyfts fram blir jag väldigt glad, det påverkar och förändrar saker. Jag vet bara själv hur filmer, med teman jag känt igen mig i, har stärkt mig, påverkat mig och räddat mig många gånger.

Vad förväntar du dig av helgen?

– Jag förväntar mig bra film, det görs alldelens för få svenska queerfilmer. Jag hoppas att sådana här filmfestivaler i Sverige, att vi tar hit film, gör att vi kan producera sådana själva i framtiden. Inte bara vart tionde år.

Under tre dagar i Boden får Becker vara med och ta ytterligare några kliv framåt då norrbottnisk filmhistoria skrivs. Det låter som ödet när queerfilmerna får en egen festival och Saga är den stora stjärnan på Sagabiografen.

Ytterligare ett kapitel i en svår framgångssaga.

LÄS MER OM BODEN QUEER FILMFESTIVAL PÅ DUONOJE.SE:

I helgen skrivs filmhistoria i Boden