Festivalen kommer att gå under vecka 29. Torsdagen 20 juli kommer Måns Zelmerlöw att uppträda på scenen på Strandängarna i Kalix.

– Det är en världsartist och han har en väldigt bred publik, säger Hotell valhalls Johan Frohm som är medarrangör i festivalen, precis som Lilla grand hotells Micael Linterius.

– Att vi i Kalix får vara ensamma om att få upp honom så här långt i sommar är bra också och kommer locka folk utifrån. Jag vet ju bara hur det ser ut med vår bokning av Takida/Stiftelsen. Det finns inga boenden kvar i Kalix det datumet, säger Micael Linterius.

Måns Zelmerlöw slog igenom i TV4:s "Idol" 2005. Sedan dess har han släppt flera album, deltagit i musikaler och varit programledare för såväl Allsång på Skansen som Eurovision song contest. Mest känd är han ändå för att själv ha vunnit den stora tävlingen. 2015 vann han Eurovision med låten "Heroes".

Zelmerlöw är dragplåstret som är tänkt att ska locka 20 000 besökare till "Sommarfesten", Kalix nya festivalsatsning. Festivalen som drivs av Kalix kommun i samverkan med förenings- och näringslivet kommer att gå hela vecka 29. Schemat är inte klart ännu och man är fortfarande i kontakt med en mängd artister, dock ingen i storlek med Måns Zelmerlöw. Men det här kan arrangörerna avslöja i dagsläget:

* Måndag till onsdag är det marknad.

* Onsdag till söndag kommer Sveriges näst största Tivoli, Lindströms.

* Onsdag till lördag kommer det vara kvällsnöjen med artister på scenen och med öltält. Måns Zelmerlöw är klar för torsdagen.

* På onsdagen kommer man att ha minoritetstema med artist som sjunger på meänkieli.

* På fredagen ska Kalix lyftas upp i rampljuset med en gala utomhus. Där kommer lokala artister att uppträda och lokala profiler som har stuckit ut i sina respektive områden kommer att uppmärksammas.

* Lördagen blir en "traditionell Kalixdag". Det kommer också att vara Prideparad.

* På söndag hålls Vassholmsdagen med kulturaktiviteter på holmen.