När Duo Nöje skrev om det tänkta samarbetet mellan Ola Gustafsson, Kristofer Åström och Andreas Selberg i januari 2016 beskrevs det som "Luleå nya supergrupp". Då fanns många idéer, två köksbordsinspelade låtar och mängder av skickade sms.

När vi besöker trion närmare ett och ett halvt år senare har de just avverkat två dagar i BD Pop-studion och "skal" till två låtar finns inspelade. Under de här dagarna har de blivit ett band, på mer än ett sätt.

– Vi hade egentligen kunnat ses och bara dricka öl men nu var det roligt att vi gjorde musik samtidigt, säger Kristofer Åström.

Artikelbild

| Effektivt. Trion hade aldrig ens repat ihop innan de gick in i studion. "Man kan göra så i vår ålder och karriär", säger Ola Gustafsson.

Med tanke på att deras sms-tråd blivit längre än samtliga låtutkast känner de till varandras influenser och förhoppningar, men ändå är de förvånade över hur snabbt det var att hitta ett gemensamt sound – efter totalt noll rep tillsammans.

– Det känns som att vi är ett band nu. Två låtar kan låta lite men vi har gjort två låtar med i stort sett allt, körpålägg, pedal steel ... vi har jobbat på, säger Ola Gustafsson.

– Man kan göra så i vår ålder och karriär, vi kan ses med ett skal till en låt och göra bra grejer. Man behöver inte en replokal eller 10 timmar till en vers, vi har blivit så mycket bättre på att spela och sjunga. Vi är experter.

LÄS MER: Länets nya supergrupp: "Monstermusiker"

Artikelbild

| Supergrupp. Redan i början av 2016 kunde ni läsa om den planerade supergruppen i Kuriren.

De har haft ont om tid och effektiviteten kickade in på en gång. Ola Gustafsson har tagit rollen som arbetsledare och musikerna har bytt av varandra i studion i ett jämnt flöde.

– Vi synkar rätt bra. Det gick snabbare än jag trodde att sätta grunderna, det brukar alltid varit tråkigast, konstaterar Andreas Selberg.

Artikelbild

| Nystartade bandet OAK spelar in musik i Luleå. Andreas Selberg, Kristofer Åström och Ola Gustafsson.

Den här intervjun är inget undantag. Även när trion får frågor utslängda i rummet agerar de som om de är inne på sitt andra decennium – inte sin andra dag. De fyller i varandras utlägg och skickar resonemang mellan varandra.

– Jag vet hur Andreas spelar trummar, han är en grym rocktrummis med bra beat. Kristofer är en av de mest profilerade sångarna genom alla tider, en ikon. Det finns inga tveksamheter därefter, det är bara att jobba på det. Det finns så mycket talang i rummet, säger Ola Gustafsson som fortsättning på Selbergs tidigare citat.

Artikelbild

| Nystartade bandet OAK spelar in musik i Luleå. Andreas Selberg, Kristofer Åström och Ola Gustafsson.

– Men Ola är medioker, kontrar trummisen med ett skratt.

Målsättningen är att ganska snart spela live ihop, "skriva bra låtar och spela live". I videoklippet intill bjuder gruppen på ett smakprov av hur det kan låta innan exempelvis orgel, keyboard och kör läggs på.

– Det är lite sent 70-tal. Jackson Browne, Fleetwood Mac, 70-talsmys .., säger Kristofer Åström.

– Stora skägg och kokain, fyller Ola Gustafsson i.

En touch av en svunnen tid, likt ett gammalt träd. Eller ett nytt bandnamn.

– Det är lite dubbeltydigt med OAK, som ett träd och som "Ola, Andreas och Kristofer". Det kom ganska naturligt, vi satt och spånade på bandnamn och så kom det där bara. Då kör vi på det, säger Kristofer Åström.