I fredags anordnade Länkarna det första drogfria discot för högstadieungdomar. Discot ingår i en ungdomssatsning som ska jobba förebyggande mot droger bland unga.

Runt 50-talet unga i åldrarna 13 till 16 år deltog i discot i Norrmalmias foajé.

På plats fanns också ordningsvakter och de var dessa som fattade misstankar mot en 13-årig pojke. Det var något som inte stod rätt till och till slut gick vakterna in på toaletten där pojken var. Man misstänkte att 13-åringen rökt hasch inne på toaletten.

– Vakterna var jättebra, de pratade lugnt med pojken och så tillkallades polisen, säger Jenny Öhlund, projektledare för ungdomssatsningen.

Polisen misstänker att det man tog i beslag av pojken var en mindre mängd hasch. Än vet man inte säkert förrän analyssvaren kommit.

Flera andra ungdomar befann sig också inne på toaletten. När polisen pratat med alla fann man ingen mer att misstänka för någonting.

Droger på ett drogfritt disco?

– Ja det är tråkigt. Vi jobbar ju med att få bort unga från gatorna så om han inte varit hos oss hade han nog varit någon annanstans. Nu fångade vi upp honom. Polisen ringde hans mamma och socialen är inkopplad.

Den misstänktes låga ålder visar på att frågan är viktig. Vuxna måste hjälpas åt att förebygga missbruk, menar Öhlund.

– Nästa gång, vid Halloween kommer vi att vara mer uppmärksamma. Vi kommer att ha fler personal på plats och även vakter. Vi vill ju inte ha droger.

Hon hoppas verkligen att de som är drogfria fortsätter att komma till arrangemangen.

– Ungdomarna ska känna sig trygga på discot och föräldrar ska våga släppa iväg sina barn. Vi har haft två discon tidigare och då helt utan problem.