Älven har fått rena snurren i Prästholm

PRÄSTHOLM, KURIREN. Rena snurren i Södra prästholm. Ja inte i byn men i en av forsarna i Råneälven mellan Prästholm och Orrbyn.

 

Här snurrar nu en perfekt formad stor isskiva som skapats i kombination av högt vattenflöde och starka bakströmmar.

 

Det var för någon dag sedan som Stig Enqvist boende i Södra Prästholm upptäckte skivan i forsen.

 

- Jag körde förbi med skotern efter Malmens väg som går precis förbi det här stället. Det är första gången jag ser detta fenomen, säger Stig som är en flitig naturbesökare.

 

- Det är ett perfekt format runt flak och cirka 40 meter tvärs över, kanske runt 30 centimeter tjockt. Det snurrar i en ganska statisk bana, konstaterar Stig som på onsdagen guidade Kuriren till platsen med hjälp av skoter.

 

Mäktig syn
Och det stora flaket är en mäktig syn. Det ser ut som en jätte skurit ut skivan som likt en jättelik grammofonskiva sakta snurrar medsols i det strömmande vattnet.

 

Det är nog det höga flödet, runt 40 centimeter över normala nivån, som gjort att isen lyfts upp här och sen att strömmarna vridit loss det hela, funderar Stig Enqvist. Han är en man i 60-årsåldern och född i Södra Prästholm, vid älven.

 

Första gången
Men aldrig att han sett fenomenet förut i sina dar.

 

-Nej det är första gången och det är fascinerande. Just på platsen är det för övrigt ett väldig fint fiske, här får vi harr och mycket annat, berättar han.

 

- Råneälven är en otroligt vacker älv och för övrigt sveriges mineralrikaste. Kanske därför kräftbeståndet är så stort. En dykare som var ned här för en tid sedan berättade att det bara kryllar på bottnen av kräftor, säger Stig som är lite orolig för fiskebeståndet.

 

Den spektakulära isskivan som snurrar i älven kommer om det milda vädret består, av allt att döma lösas upp och försvinna.

 

- Men blir det kallare igen så kommer den att finnas kvar ett tag till, säger Stig som ofta passerar stället med sin skoter efter Malmens väg som går från närliggande Meldersteins herrgård upp till Gällivare.

 

 

 

 
 
  • Mest läst på Kuriren.nu
  • Senaste nytt
  • TT
Skicka in ditt klipp!
  • Senaste nytt
  • INRIKES/UTRIKES