Kolla in kolibrin - världens minsta fågel

Stockholm, Kuriren. Vad är det som surrar vid blomman? En humla, eller kanske ett bi?

 

Nej vänta, det är en kolibri - den lilla fågeln med de många rekorden!
Om du någon gång är i Amerika kanske du ser den - kolibrin, världens minsta fågel.

 

Många arter finns i Sydamerikas regnskogar, andra lever i öknar och bergsområden. Från Sydamerikas sydspets upp till södra Alaska finns det totalt 328 arter. Av dem lever 163 i Ecuador, världens kolibri-tätaste land.

 

Nästan alla kolibrier är mycket små. Allra minst är bikolibrin. Den blir cirka fem centimeter lång, med näbb och stjärt inräknade, och väger mindre än två gram!

 

Men det finns faktiskt arter som är ganska stora också. Den största är jättekolibrin med sina 20 centimeter och 20 gram. Den är ungefär lika stor som en svala.

 

Unik
Kolibrin är helt unik bland världens fåglar. Det beror inte bara på att den oftast är så liten, utan även på den speciella flygtekniken.

 

Kolibrin kan stå helt stilla i luften, det kallas för att hovra eller ryttla. Den kan dessutom flyga baklänges, uppåt och nedåt och i sidled. Den kan också vända och flyga på rygg - perfekt för att fly från ormar eller rovfåglar.

 

De makalösa flygkonsterna är möjliga för att kolibrin flaxar oerhört snabbt med vingarna. Rekordet ligger på 200 vingslag i sekunden! De täta vingslagen gör att fågeln ger ifrån sig ett brummande läte, ungefär som en humla.

 

Specialnäbb
Kolibrin äter helst söt nektar som den hämtar från blommor. Den måste äta halva sin kroppsvikt i rent socker varje dag för att klara sig.

 

Kolibrierna behöver blommorna för att överleva. Och många blommor är helt beroende av kolibrierna. Fåglarna sprider nämligen blommornas pollen.

 

Kolibrins näbb är oftast lång, och den är speciellt utvecklad för att suga nektar. För att nå hela vägen ner till nektarn har kolibrin också lång tunga. När fågeln suger nektar fastnar pollen på huvudet. När den sedan flyger vidare sprids pollenet till nästa blomma.

 

Trots att kolibrins hjärna är liten som ett riskorn är den en mästare på att komma ihåg var det finns mycket nektar och hur ofta blommorna fylls på. Kolibrier har faktiskt bättre minne än de flesta fåglar. Det har bevisats i flera olika tester.

 

När årstiderna växlar måste många kolibriarter flytta för att hitta mat.

 

Den lilla kalliopekolibrin, som bara väger cirka 2,8 gram, är en av långflyttarna. Den flyttar så långt som 300 mil. Inte dåligt av en av fågelvärldens allra minsta krabater!

 

 

Källor: Illustrerad vetenskap 17/2006, Nationalencyklopedin, Guinness rekordbok.
 
 
  • Mest läst på Kuriren.nu
  • Senaste nytt
  • TT
Skicka in ditt klipp!
  • Senaste nytt
  • INRIKES/UTRIKES