Klartecken för Archer

BODEN, KURIREN. Artilleriet lever - trots missiler, flyg och helikoptrar.

 

Regeringen säger ja till fortsatt utveckling och köp av Archer.

 

-  Ett av världens bästa system för precisionbekämpning, lovordar Thomas Lindell, ställföreträdande regementschef för A 9 i Boden.
Pjäsen är en vidareutveckling av Haubits 77 B med ursprung i 1960-talets början. Thomas Lindell räknar upp fördelarna med Archer som konstrueras av BAE Systems Bofors AB.

 

-  Den är allt-i-ett. Fordon, pjäs och B-plats, alltså där man räknar ut värdena för var pjäsen ska skjuta. När vi använder 77:an har vi pjäs, dragfordon och fordon för B-platsen. Den här blir personalsnålare och det är dyrt med värnpliktiga i dag. Besättningen har också splitterskydd och skydd mot ljudtrycket.

 

Till Boden
Två försökspjäser finns. En av dessa har tidigare varit i Boden och återkommer i höst. Nästa fas är prototyper för befälsutbildning och viss värnpliktsutbildning.

 

Sju pjäser är beställda i serieleverans. En pjäs går till Norge och fyra hamnar i Boden. Värnpliktiga med inryckning 2009 får grunderna med Haubits 77 B och vidaretränas på Archern fram på nyåret 2010.

 

Ska vara beredda
-  Vi ska vara klara som registerförband - alltså beredda att delta i internationella operationer - 1 januari 2011 med fyra pjäser.

 

Grundplanen är att 24 Archer köps av svenska Försvaret, lika många av norska. Fler internationella kunder kan tillkomma senare.

 

Norge deltar i utvecklandet av Archer.

 

-  Vi har sedan länge otroligt positiv erfarenhet av arbete med norrmännen inom artilleriet med lika tänk och samma krav. Och bra för Sverige att någon är med och betalar utvecklingskostnaderna.

 

Artilleriet är inte dött, trots alla missiler, flyg och helikoptrar?
-  Snarare tvärtom. Vi kompletterar varandra. Problemet för flyget är väderberoendet. Artilleri skjuter dygnet runt, oavsett väder.

 

Archer kan skjuta GPS-stödd specialammunition, Excalibur, för precisionsbeskjutning.

 

-  Den ger ingen oönskad sidoverkan. Civila skadas inte.

 

 
 
  • Mest läst på Kuriren.nu
  • Senaste nytt
  • TT
Skicka in ditt klipp!
  • Senaste nytt
  • INRIKES/UTRIKES