Rektor vill ha förändring i den kommunala skolan

BODEN, KURIREN. Den kommunala skolan har ett överflöd av pengar och skulle kunna stå sig väl i konkurrensen mot friskolorna. Men allt handlar om hur resurserna fördelas och den föråldrade synen på utbildning måste förändras. Det hävdar rektor Anders Härdevik som skrivit boken Tur för skolan att den är obligatorisk.
För två veckor sedan kom beskedet om att 160 anställda inom skolan i Boden ska sägas upp. Orsaken är övertalighet då antalet elever minskar. I kväll är en manifestation för att rädda kvar arbetstillfällena i kommunen inplanerad. Den arrangeras av samtliga berörda fackförbund inom skolan.

 

- Det är naturligtvis fruktansvärt att så många människor måste landa i arbetslöshet. Jag har all respekt för att de sörjer. Men nu är förutsättningarna fastlagda och man måste prata om de pengar skolan i Boden faktiskt har. Det intressanta är vad vi gör av de miljoner skolan har, säger Anders Härdevik när Kuriren får en pratstund med honom i telefon på söndagen.

 

Klara sig i livet
Anders Härdevik, 40, är verksam som rektor på en F-9-skola i Västerås och praktiserar själv de idéer han förespråkar i boken. Han påpekar att skolans uppgift i första hand är att utbilda unga människor, inte så att de klarar sig igenom skolan, utan för att de ska klara sig i livet efter den.

 

- Diskussionen om vad vi skulle kunna göra om vi hade två lärartjänster till är ointressant, vi måste titta på de tjänster vi har. Alla lärare och skolledare måste fundera över: Vad krävs av mig?

 

Anders Härdevik konstaterar att friskolorna är här för att stanna och att konkurrensen från dem är mycket nyttig för den kommunala skolan. I Bodens kommun har tre friskolor öppnat i höst och ytterligare två är på gång. Friskolornas etablering har inneburit att stängningen av flera kommunala skolor inte fick den besparingseffekt som det var tänkt.

 

- Det är alltid synd om skolan, men jag säger bara, välkommen till marknaden.

 

Förändra strukturen
Anders Härdevik menar att den kommunala skolan måste förändra sin struktur och lärare och skolledare måste förändra sitt tänkande, för att stå sig i konkurrensen från friskolorna framöver.

 

- Vi kan inte längre behålla samma syn på relationen mellan lärare och lärare och mellan lärare och elev och tro att vi ska kunna erbjuda samma kvalitet för mindre pengar, det går inte. I den svenska skolan finns otroligt duktiga pedagoger och vi måste ha en tydlig ledning som kräver insyn och delaktighet.

 

Han konstaterar att det är alltför vanligt med en lärare som har ansvar för en klass. För att bättre fördela de pedagogiska resurserna föreslår Anders Härdevik så kallade lärarteam, där flera lärare samarbetar.

 

Måste acceptera
Eftersom beslutet om uppsägningar i Boden är verklighet, måste de som arbetar inom skolan acceptera det och försöka få ut något konstruktivt, menar han.

 

- Det handlar om otroligt många tjänster som försvinner i Boden. Men människor måste acceptera att nu är det som det är. Det blir inte som de har varit.

 

 
 
  • Mest läst på Kuriren.nu
  • Senaste nytt
  • TT
Skicka in ditt klipp!
  • Senaste nytt
  • INRIKES/UTRIKES