Seniorer tände på datorer

Luleå Här är seniorer som behärskar dataspråket. De har stöttats av ett universitet i Tyskland och Europeiska kommissionen i Bryssel. Studierna har skötts hemmavid hos ett 50-tal pensionärer runt om i länet. De flesta kommer från Boden och Luleå.
Det handlar om något som kallats eLEe-projektet för äldre som står i begrepp att få tillgång till det vi kallar informations- och kunskapssamhället via datorer och internet. Det ursprungliga utbildningspaketet har tagits fram vid universitetet i Erlangen i Nürnberg, Tyskland. Förutom de 50-talet seniorerna i Norrbotten, den enda gruppen i Sverige, har seniorstudenter i Spanien, Italien, England, Tyskland och Litauen deltagit.

 

- Det mesta av jobbet har utförts hemma hos var och en av deltagarna. Men vi har varit nio mentorer som stöttat och arrangerat två träffar varje år. I dag tisdag kan vi säga att det är examensdags med den här samlingen i
Luleå. Men redan nu är det på gång en ny grupp i Boden.

 

Lyser av entusiasm
- Jag tycker det lyser av entusiasm bland alla kursdeltagare. De har tagit sig in i en ny spännande värld. Utbildningen och dataträningen är speciellt utformad för äldre. Därför har den blivit så uppskattad, berättar Carl-Gustaf Carlsson, en av huvudmentorerna i Luleå.

 

Béatrice Öman från Boden berättade vid tisdagens samling i Luleå att hon inspirerade sin svärfar Sigurd Öman att skaffa sig en dator. Tillsammans gjorde de nya upptäckter.

 

- Svärmor var skeptisk till en början. Men när hon fick lära sig att köpa billiga blomfrön via internet blev hon heltänd. Det gäller att hitta rätt nisch ...

 

 
 
  • Mest läst på Kuriren.nu
  • Senaste nytt
  • TT
Skicka in ditt klipp!
  • Senaste nytt
  • INRIKES/UTRIKES