Operation Rädda radiobunkern

Boden. Radiobunkern och dess historia är väl värd att bevara.

 

En interimsstyrelse av radioräddare är på gång för att se till detta.
Den gamla radiobunkern vilar i halvt förfall i Paglaområdet. Kuriren kunde i höstas berätta om att man börjat agera för att rädda bunkern undan total förödelse.

 

Vid ett möte på Försvarsmuseum på onsdagskvällen fastslogs strategierna. Mötet samlade ett 50-tal deltagare och en interimsstyrelsen på åtta personer utsågs. Konstituering sker inom kort.

 

Ansvar
I motsats till andra delar av Bodens fästning är inte radiobunkern byggnadsminnesförklarad. Den ägs av Fortifikationsverket som inte vill behålla ansvaret. Rivningshotet vilar över betongkolossen.

 

-  Vi vill göra bunkern känd, bevara och rusta upp den. Bunkern kan utgöra en del i turistprojektet "Bodens hemliga rum" och bli en turistattraktion, säger Tage Jacobson, ledamot av interimsstyrelsen.

 

Bunkern och dess historia är väl dokumenterad i skrift och bilder.

 

-  Vi måste bevara en mycket viktig historisk del av Boden, första stället i Sverige med rundradiosändningar, understryker Tage Jacobson.

 

Boden Radio byggdes 1914. Den bestod av en radiostation och tre 108 meter höga antennmaster. Två år senare byggdes stationen om till en betongbunker i två plan, avsedd att klara angrepp från den tidens vapen.

 

Ursprungligen skulle radiostationen säkerställa kontakterna mellan riksledningen och det nybyggda försvarslåset i norr, Bodens fästning.

 

Med tiden kom Boden Radio att användas som länk för telegrafiska nyhetsmeddelanden, som sjöräddningscentral, rundradiostation och lokalstation åt Radiotjänst i Stockholm.

 

 

 
 
  • Mest läst på Kuriren.nu
  • Senaste nytt
  • TT
Skicka in ditt klipp!
  • Senaste nytt
  • INRIKES/UTRIKES