De uppträdde med känd magiker i Afghanistan

Luleå/Piteå. När Kabul Bank, i Afghanistan, arrangerade en tillställning för 200 av sina viktigaste kunder från hela världen var fyra av artisterna från Norrbotten.
När den i mellanöstern populäre illusionisten Ahmed El Bayed skulle underhålla 200 kunder på uppdrag av Kabul Bank behövde han några artister som skulle medverka som biroller i showen.

 

Via magikern Peter Varg från Piteå började äventyret för Daniel Bergström, Piteå, Emil Alm och Håkan Lindgren, Luleå, och Riku Koponen, ursprungligen från Piteå men nu boende i Göteborg.

 

Inställda flyg
Inbjudan kom en dryg vecka innan showen skulle gå av stapeln. Några oerhört stressiga dagar följde. Dagar som innehöll inställda flygturer på grund av vulkanutbrottet på Island; visumansökan som kunde göras snabbt i Oslo men inte blev av; uppmaning av El Bayed att ta taxi från Stockholm till Istanbul och slutligen ett flygbolag som tog dem till Dubai. Där övernattade de innan färden fortsatte till slutdestinationen.

 

- Det märktes att Dubai var ett rikt land. Alla såg ut att må bra och ha det gott ställt, säger Daniel Bergström.

 

Stora kontraster
Hotellet var av högsta klass så kontrasten var desto större när de dagen därpå anlände till Kabuls internationella flygplats.

 

- Man fick en klump i magen. Det märktes att här var det krig. Överallt såg man beväpnade vakter och soldater, berättar Håkan Lindgren.

 

- Ja, det var militära checkpoints med några hundra meters mellanrum och när vi väl kom fram till hotellet så var det en ordentlig säkerhetskontroll av bägge bilarna innan de fick köras innanför murarna, det fanns det vakter på taken och inne i hotellet, säger Emil Alm.

 

Efter några timmars sömn så hade de sedan 24 timmar på sig att träna in showen tillsammans med den stora stjärnan. Framträdandet gick bra trots omständigheterna. Ahmed var mycket nöjd och flera av gästerna tackade killarna från Sverige också.

 

Otroliga klasskillnader
Att det var gäster av dignitet märktes.

 

- Under kvällen lottades det ut en miljon dollar till en av gästerna, berättar Daniel.

 

De har nu varit hemma sedan i måndags och deras starkaste intryck från äventyret är kontrasten.

 

- På ett par timmar åkte vi från lyx till total misär. Det är sådana otroliga klasskillnader, säger Daniel Bergström.

 

De andra håller med och Håkan tillägger:

 

- Att åka från flygplatsen till hotellet i Kabul var så oerhört främmande från något som man tidigare varit med om. Det var svårt att ta in. Man kände sig så maktlös. När man ser sådant här på tv så kan man ju bara byta kanal eller slå av den men det kunde man inte nu, säger Håkan Lindgren.

 

 

Anette McMurry
 
 
  • Mest läst på Kuriren.nu
  • Senaste nytt
  • TT
Skicka in ditt klipp!
  • Senaste nytt
  • INRIKES/UTRIKES