Det upptäcktes nämligen på söndagsmorgonen att den rara hackspettsarten, som har sitt habitat i området, tretåig hackspett, har startat en häckning i en hålighet till den bärande konstruktionen.
Först var det överklaganden som satte stopp för Facebookbygget i Luleå, med hänvisning till den rödlistade fågelarten som är stannfågel ute i Gammelstadsviken.

Nu är det dags igen.
Enligt prestigebyggets regelverk och uppgörelsen med natur- och fågelorganisationerna måste nu bygget av Facebookhallarna utsättas för en mycket kostsam paus. Kostnaderna kommer att handla om minst 300 miljoner kronor, säger bedömare till Kuriren.nu.
–Ja det ser inte bättre ut, säger en av de svenska projektledarna, Berthil Lom, som nu på morgonen skyndsamt kallats till Facebookhallarna där det hela upptäckts av vaktpersonal som patrullerar byggarbetsplatsen.
-Vi har bara att följa de regler som byggavtalet stipulerar. Har vi att göra med en skyddad art så har vi, våra händer är bakbundna, konstaterar projektledaren som redan kontaktats av såväl lokala fågelexperter som från riksplanet.

Alla med samma budskap "Den tretåiga måste visas största hänsyn tills häckningen är avklarad framemot försommaren”.
Byggets amerikanske supervisor, Ernie Tars, beklagar den uppkomna situationen men menar att det bara är att "gilla läget."
– Klart att man inte gör "tummen upp" till att förlora miljonbelopp och få snabbpermittera byggfolk men vi ska väl överleva detta också, säger han på en raspig telefonledning från Silicon Valley.

Och han kan till och med undslippa sig lite bitter sarkasm med anspelning på den sällsynta spetten:
– It feels like that we have been hacked!