På söndagseftermiddagen har hungerstrejken utanför Migrationsverkets lokaler pågått i 72 timmar. De fem hungerstrejkande är nu åtta, alla beredda att dö.

Männen ligger längs den handikappanpassade uppfarten till lokalerna i filtar, täcken och sovsäckar. Övriga står längs väggen.

Känslor
Synen väcker starka känslor hos förbipasserande.

Artikelbild

| TEJPAD MUN. Mohammad Sharif mår inte bra. ”Den dag vi är döda är Migrationsverket ansvarigt för vår död och att ta hand om våra barn.”

-  Man kan inte behandla människor så här, säger en.

På lördagen hölls en fredlig demonstration där 120 flyktingar från Afghanistan tågade från centrum till Migrationsverket. Manifestationen hade tillstånd.

-  Vi vill inte agera våldsamt, utan civiliserat och socialt. Budskapet var att man inte ville åka tillbaka, utan stanna här, förklarar Ahmad "Zaki" Aklil Khalil. Vi hoppas att Migrationsverket och regeringen visar sin humanitet och hjälper oss.

Läkarcheck
På lördag morgonen kollades en hungerstrejkande av läkare. På kvällen började mannen må dåligt. Ambulans tillkallades.

Artikelbild

| OSÄKERT. Regeringen i Afghanistan kan inte garantera säkerheten och kampen mot terrorism har misslyckats, anser flyktingarna.

- Jag frågade honom om han ville åka till sjukhuset. Nej. Doktorn och ambulanspersonalen var mycket vänliga och sade att reglerna säger att den som inte vill följa med behöver inte.

Hungerstrejkande Mohammad Sharif kommunicerar med Kuriren via papper och penna.

- "Jag mår inte bra", tolkar Zaki. "Den dag vi är döda är Migrationsverket ansvarigt för vår död och att ta hand om våra barn".

Raketer
Han är orolig över att Migrationsverket felbedömer situationen i landet.

- 2012 var värsta året i Afghanistan med många civila döda. Raketer avfyras mot presidentpalatset och regeringen kan inte garantera säkerheten. De har misslyckats i kampen mot terrorismen. Höjer du rösten blir du dödad, torterad eller fängslad. Migrationsverket måste ta detta på allvar.

Osäkert
Ska Sverige lämna Afghanistan?

- Det är inte rätt tid. Vare sig regeringen eller militären är beredda att ta hand om säkerheten.

Är det risk att alla flyktingar börjar hungerstrejka om Migrationsverket ger efter här?

- Det är vår personliga rätt att ansöka om uppehållstillstånd. Migrationsverket måste ta beslut grundat på situationen i Afghanistan.