Han dömdes i tingsrätten till ett år och två månaders fängelse samt skadestånd för rån. Nu ändrar Hovrätten tingsrättens domslut och sänker straffet till åtta månader och upphäver skadeståndet som skulle betalas ut till två apotekare.

Det var den 26 juni som en 29-årig man, maskerad och beväpnad med en hammare tog sig in till apoteket Aspen i Haparanda och stal narkotikaklassat läkemedel. Framför ögonen på skärrade apotekare och kunder promenerade han ut från apoteket och försvann.

Ett vittne hade tagit bild på 29-åringen och polisen kunde med hjälp av vittnet hitta mannen som greps i ett hyreshus. Läkemedlet och hammaren hittades i huset han befann sig i.

29-åringen erkände senare brottet och dömdes av tingsrätten till ett år och två månader samt skadestånd för olaga hot.

Men 29-åringen överklagade domen till hovrätten och menade att det inte handlade om något rån utan att han i stället ska dömas för stöld samt sätta ned fängelsestraffets längd. Även att skadeståndsyrkandena ska upphävas.

Och så blev det. I motiveringen skriver hovrätten att:

”ingen av XX vittnar att 29-åringen före eller samtidigt med att han tog läkemedlen hotat dem med hammaren eller på något annat sätt. Enbart det förhållandet att XX var maskerad och medförde en hammare till apoteket kan inte anses konstituera något sådant hot som kan medföra ansvar för rån.”

Därför sänker hovrätten straffet till åtta månaders fängelse, upphäver skadeståndet och dömer 29-åringen för grov stöld.