– I år har vi fokus på kvinnliga regissörer och filmskapare, säger Casandra Roslund, producent för Arab Film Fest Luleå.

På fredag och lördag visas en mängd filmer från arabvärlden på Folkets Bio i Luleå under festivalen Arab Film Fest. Förutom tre långfilmer, fyra kortfilmer och två dokumentärfilmer kommer även ett seminarium under rubriken ”Hur porträtteras våld mot kvinnor i arabisk film?” att hålls på lördag eftermiddag. Inbjudna för att diskutera detta ämne i en paneldiskussion är Siha Arraf, regissör, manusförfattare och producent från Palestina, Sana Waham, regissör och producent från Kanada med rötter i Irak, Chantale Hannouch, svensk regissör med rötter i Libanon samt Nisreen Saour, palestinsk skådespelare.

– Filmbranschen är mansdominerad, så även i den arabiska världen. Därför ville vi lyfta kvinnliga filmskapare, säger Casandra Roslund.

Artikelbild

| Öppningsfilm. Scen ur filmen "Solitaire" som är öppningsfilm för Arab Film Fest Luleå på fredagkväll.

Det är Malmö Arabiska Filmfestival, störst med att visa arabisk film i västvärlden, i samarbete med Folkets Bio som möjliggjort att Luleå åter får ta del av arabisk film.

– Vårt syfte är inte bara att sprida arabisk film utan också att med filmen som medium öppna upp för dialog mellan människor. Dessutom är det många boende i Sverige idag som kan relatera till de historier som berättas i filmerna. Både Marocko, Egypten och Förenade arabemiraten är stora filmcentrum, filmer som har svårt att nå de vita dukarna i väst, säger Casandra Roslund.

Filmfestivalen inleds på fredagkväll med öppningsfilmen MAHBAS (Solitaire) följt av mingel med buffé för att sedan återupptas på lördag då man startar med seminariet innan man har ett kortfilmspass, följt av ett dokumentärfilmspass för att sedan avsluta med långfilmerna ”Going to Heaven” och ”Villa Touma”.