Hovslagare efterfrågat yrke
Hovslagare är ett yrke med minst sagt gamla anor. En som ägnat 18 år åt det är Tomas Sundqvist, som fanns på plats under hästmässan i Boden den gångna helgen. - Det krävs ett väldigt stort intresse för att hålla på med det här, säger han.
AV MED SKORNA. Hästen Hedda ska verkas, det vill säga få hovarna trimmade. Tomas Sundqvist heter hovslagaren, Moa Isaksson håller i.
Foto: Linda Kask
Han tycker att jobbet innebär en stor frihet och det ger honom möjlighet att göra det han tycker om. Närmaste hovslagarutbildning finns i dag i Kramfors. På frågan om hovslagare är ett svårt yrke svarar han:- Det tror jag. Det krävs att man har en hantverksådra för att lyckas. Man måste ha intresse för det här. Enligt Tomas Sundqvist är det svårt att rekrytera folk till hovslagaryrket i dag, inte bara i Sverige. - Det är brist på hovslagare i hela världen. Nordsvenska stoet Hedda, som ägs av hästmässans projektledare Helene Skogqvist, Hushållningssällskapet, passade på att få lite pedikyr för hästar, kort och gott en slags nagelklippning. - Hon ska gå barfota nu för hon ska ut på bete efter mässan, säger Tomas Sundqvist. Med sig hade Hedda sitt lilla föl, en busig hästflicka på sex-sju veckor. Den nordsvenska rasen är en bra familjehäst, berättar Viktoria Sundqvist, Heddas uppfödare. - Det är en mångsidig häst, lugn och fin. Det är stor efterfrågan på inkörda och inridna nordsvenskar i dag.Hästmässan i Boden fortsätter under hela veckan, med seminarier och clinics. Den avslutas med V 75 på lördag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!