God idé klÀckt pÄ KungsfÄgeln
Nu stundar pÄsken och pÄ naturvetenskapsprogrammet pÄ KungsfÄgeln i LuleÄ har elever under en mÄnad gÄtt omkring som Àggsjuka höns. Fast inte i vÀntan pÄ lovet dÄ utan pÄ kycklingar som man lÄtit klÀcka fram pÄ skolan. I studiesyfte.
STUDENTER. Snart gÄr de ut gymnasieskolan, detta levandekursmaterial i biologi B pÄ KungsfÄgeln i LuleÄ.
Foto: HÄkan Gidlöw
- Vi har fÄtt var sitt befruktat Àgg och haft dem i en ÀggklÀckningsmaskin hÀr pÄ skolan under tre veckor. Varje dag har vi turats om att vÀnda Àggen vid tvÄ tillfÀllen. PÄ helger har vi gÄtt i skift, berÀttar Jenny Dahlberg och kamraterna Jenny Lindgren och Emma Grönberg. Att praktiskt lÀra sig om livets uppkomst frÄn befruktning och fosterstadier fram till klÀckning har varit sÄ mycket intressantare tycker eleverna som berÀttar om hur spÀnnande det varit nÀr de första smÄ kycklingarna klÀcktes.- Ja, och sedan Àr de ju sÄ söta ocksÄ, sÀger tjejerna och visar de 16 smÄ kycklingar i fÀrger frÄn grÄtt, brunt och gult som blivit det lyckade resultatet. De smÄ ulltottarna har ocksÄ begÄvats med namn, Alice, Bubble, Rune och Mc Nugget!VÀxer vÀldigt fort
- Det var en av killarna som ville att hans skulle heta sÄ, sÀger tjejerna som visserligen tycker om kyckling men inte skulle de alls vilja sÀtta tÀnderna i sötnosarna de skött om nu i en vecka sedan de klÀcktes, efter 21 dagar i den 37-gradiga kuvösen.- De vÀxer vÀldigt fort, vi matar dem med Àggula och hönsfoder och nu ska de fÄ nya hem pÄ lite olika stÀllen. HertsögÄrden som gett oss en del av Àggen ska fÄ tillbaka kycklingar, berÀttar vÄrdarna Jenny och Jenny och Emma som nu lugnt kan ta pÄsklov liksom de övriga kamraterna i klass NV3A.
SÄ jobbar vi med nyheter LÀs mer hÀr!