Tittgodis i stadshuset
Utgivningen av historiska bildböcker om Luleå stad fortsätter. - Ska man riva byggnader är det väldigt viktigt att man också dokumenterar dem, säger kommunarkivarie Thomas E:son Åkerlund.
MYCKET FÖRLORAS. "Bevarar man ingenting från äldre tider förlorar man oerhört mycket", säger Kirsti Rinander om Fritz Olsson-huset på Storgatan.
Foto: Håkan Gidlöw
De historiska bildböckerna har visat sig vara populära bland allmänheten.- Utställningen från tiden 1860-1909 var det ingen som hade några minnen till men när vi nu rör oss framåt i tiden så det blir bara mer och mer intressant. Boken uppmärksammas med en utställning i Stadshuset. Kirsti Rinander och Inga-Britta Pudas, båda Luleåbor födda just 1924, är två av dem som botaniserar bland de historiska kontrasterna. - Det är viktigt att inför framtiden visa hur det var förr, särskilt för ungdomen. Skolorna borde vara mer intresserade av att gå på sådana här utställningar, säger Inga-Britta Pudas."Okunnigt och korkat"
Båda betonar vikten av förändringar för städers utveckling men är kritiska till den kommande rivningen av Fritz Olsson-huset, något som de tror kommer att bli avgörande för stadens karaktär.- Det är okunnigt och lite korkat. En stad blir inte trivsam om man tar bort minnena. När folk kommer hit kommer de inte förstå att det är Luleå, det ser ju ut som vilket nybyggt område som helst, säger Kirsti Rinander.De flesta svenska städer genomgick stora förändringar under 1960- och 1970-talens rivningshysteri. Att Luleå inte bildade ett parallellt "Gamla stan" i stadskärnan för att på så sätt bevara de äldre byggnaderna tror Thomas E:son Åkerlund beror på det geografiska läget.- Luleå är en halvö, det finns en väldigt begränsad yta att göra saker på. Det är ju tur att man än så länge har kvar parker och grönområden från förr.Bildutställningen, som öppnar den 30 november, pågår i stadshuset fram till 21 maj nästa år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!