Hård kritik mot Lekfalk från oppositionen

Mikael Lekfalks mentorstöd kritiseras från delar av den politiska oppositionen.

Per Göransson, Samuel Ek och Nina Berggård levererar kritik.

Per Göransson, Samuel Ek och Nina Berggård levererar kritik.

Foto: Montage

Nyheter2019-10-02 09:54

Vänsterpartiets gruppledare Nina Berggård är mycket kritisk till uppgifterna.

– Jag har inte känt till detta. Det är helt orimligt att kommundirektören kan besluta om detta själv. Jag tycker inte det är ett lämpligt tillvägagångssätt. Frågan som bör ställas ska här gå till kommunstyrelsens ordförande om han känt till detta och godkänt fakturan. Om regelverket inte fastställer att kommundirektörens "närmaste chef", kommunalrådet, ska godkänna såna här kostnader, då är något allvarligt fel på regelverket, säger Berggård.

Hon anser inte att ersättningen på 30 000 kronor för 1,5 dagars jobb per månad är en rimlig nivå.

–  Särskilt som vi inte har någon som helst kännedom om att konsultens tjänster nyttjas eller vad de innehåller.

Berggård får medhåll av Kristdemokraternas gruppledare Samuel Ek.

– Summan känns inte alls rimlig, säger Ek, som ifrågasätter kommundirektörens sätt att arbeta.

– Visst blir man fundersam över alla konsulter vi ska köpa tjänster av. Det är lite väl mycket ögon utifrån som vi sätter tilltro till. Först har Luleå kommun beställt en dyr utredning som hade som uppdrag att förmedla att vi behövde spara. Efter det beställer vi in en konsult som ska säga vad vi ska spara på. Nu visar det sig även att vi under 1,5 års i tid, till en dyr summa, anlitat en konsult för att ge rådgivning hur kommunen ska ledas. Jag tycker vi ska ha mer tilltro till vår egen kompetens som finns i kommunen och den ska vi ta till vara på, säger Ek.

Sverigedemokraternas gruppledare Per Göransson stämmer in i kritiken.

– Det förstår vem som helst, att en konsult för 2500 kr/timmen är i häftigaste laget. Lekfalk ska vara en chef som egentligen kan utföra de flesta uppdrag på egen hand och han ska kunna analysera saker från olika synvinklar.

Göransson vill avvakta med huruvida SD har förtroende för Lekfalk.

–  Vi måste se var denna historien utmynnar innan man kan ta ställning. Men jag skulle hellre se en person med mer handlingskraft. Jag vet andra som skulle sköta uppdraget bättre.

Via SMS hälsar Luleås kommunalråd Niklas Nordström (S) att han i nuläget inte har några kommentarer. "Jag har bett att få underlag och tydliggörande av sakläget", skriver Nordström.

Norrbottens Media kommundirektör Mikael Lekfalk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!