I dagarna har det rapporterats om att Norrbotten är ett av länen där invånarna reser minst kollektivt. Medan 27 procent av alla resenärer i Sverige väljer kollektivtrafik är motsvarande siffra i Norrbotten bara 10 procent.
Flitigast kollektivresenärer är invånarna i de tätbefolkade länen, Stockholm, Västra Götaland och Skåne. Det är inte konstigt. Kollektivtrafik är ju just kollektiv. Den fungerar bäst i tätbefolkade områden när många reser samtidigt.
I ett län som Norrbotten där befolkningen är liten och utspridd över stora avstånd är förutsättningarna sämre. Befolkningsunderlaget räcker överallt inte till för ett finmaskigt kollektivtrafiknät och en tät tidtabell. Konsekvensen blir då att bussarna och tågen går för sällan och till fel platser för de som ska resa.
Det är absolut inget fel med att satsa på kollektivtrafik i områden där det finns tillräckligt befolkningsunderlag. Rörligheten och möjligheten att till en rimlig kostnad kunna ta sig runt är avgörande för såväl ekonomiskt välstånd som välmående.
Men bilen löser problem för norrbottningarna som kollektivtrafiken aldrig kommer att klara. Och att köra tomma tåg och bussar kors och tvärs över länet är varken bra för samhällsekonomin eller miljön.Vi måste inse att bilen är här för att stanna.
I går presenterade Trafikanalys siffror som pekar i den riktningen: antalet personbilar ökar i Sverige trots stora satsningar på kollektivtrafik. Statisktiken visar att biltätheten är störst på landsbygden och minst i storstäderna.
Efter Gotland och Dalarna är Norrbotten det län som har flest bilar per invånare. Lägst biltäthet har man i tätbefolkade Stockholm, Uppsala, Västra Götaland och Skåne - där flest åker kollektivt.
Kommunstatistiken inom Norrbottens län följer samma mönster. Glesbefolkade Överkalix är den biltätaste kommunen i Norrbotten med 63 bilar per 100 invånare. Residensstaden Luleå är den minst biltäta kommunen i länet med 50 bilar per 100 invånare.
Samtidigt som biltätheten ökat har det dock skett en stor förskjutning i vilka drivmedel bilarna använder.
”Att antalet bensindrivna personbilar minskar är positivt för miljön. Att bensindrivna bilar byts ut mot diesel och andra alternativa drivmedel har positiva effekter på utsläppen från personbilstrafiken” sade Anette Myhr, statistiker på Trafikanalys i ett pressmeddelande.
”Bland bilarna som körs på fossila drivmedel ökar andelen som drivs med diesel. Det minskar koldioxidutsläppen eftersom en dieselbil släpper ut cirka 20 procent mindre än motsvarande bensinbil per kilometer. Effekterna av en ökad andel dieselbilar och bilar som går på alternativa drivmedel motverkas dock till viss del av att antalet personbilar i landet stadigt ökar,” fortsatte Anette Myhr i samma pressmeddelande.
Hela glesbygden kommer aldrig att åka tåg och buss. Om trafiken ska påverka miljön mindre än vad den gör i dag så måste det bygga på att vi fortsätter att underlätta för att ny, säkrare och mer miljövänlig fordonsteknik tas fram. Allt annat bygger på orealistiska förhoppningar.