Mikaels mamma: Jag tÀnker pÄ min son dygnet runt

Mamma Eva Strömgren har sin son i tankarna dygnet runt. Ovissheten kring Mikael Simonssons mystiska försvinnande tÀr pÄ familjen."Varje gÄng polishelikoptern flyger förbi kan jag tÀnka att de hittat honom".

Eva Strömgren kÀnner en hooplöshet ju lÀngre tiden gÄr och hennes försvunne son Mikael Simonsson inte hittas. " Jag försöker behÄlla hoppet att han ska hittas vid liv".

Eva Strömgren kÀnner en hooplöshet ju lÀngre tiden gÄr och hennes försvunne son Mikael Simonsson inte hittas. " Jag försöker behÄlla hoppet att han ska hittas vid liv".

Foto: Lena Leffler

Boden2020-08-13 05:00

Vi trĂ€ffas hemma i Evas lilla lĂ€genhet i centrala Boden. Som stöd finns Ă€ven hennes barnbarn Elina Sundqvist. Lördagen 11 juli klockan 22.30 var sista livstecknet frĂ„n Mikael som befann sig i familjens sommarstuga i Notsel som ligger efter GulltrĂ€skvĂ€gen.   

– NĂ€r vĂ„r son inte var i stugan pĂ„ söndagen Ă„kte hans pappa dit tre gĂ„nger för att se om han Ă„tervĂ€nt. Jag visste inte vad jag skulle tro. Sedan kontaktades polisen. I stugan fanns hans legitimation och bankkort men ingen plĂ„nbok, sĂ€ger mamma Eva.

Den första tiden efter försvinnandet höll sig Mikaels mamma uppe i Harads dĂ€r hennes syster och Mikaels pappa bor. 

– Visst kĂ€nde jag ett visst hopp i början av sökandet efter sonen.Jag ville vara pĂ„ plats första tiden, det kĂ€ndes nĂ€rmare ifall de skulle hitta honom.

Med hjÀlp av helikopter, drönare, hundar och dykare har polisen dÀrefter sökt i terrÀng och vattendrag efter försvinnandet. Missing People hade en stor sökgrupp första dygnen men nu i helgen, drygt en mÄnad efter försvinnandet, fanns bara nio frivilliga.

– Jag tycker det kĂ€nns fruktansvĂ€rt. Mikael har jĂ€ttemĂ„nga vĂ€nner men det Ă€r för fĂ„ som sökt Ă€ven om vissa eldsjĂ€lar i bĂ„de Harads och Boden varit jĂ€tteduktiga. Det behövs en större uppslutning om vi ska hitta Mikael, sĂ€ger mamma Eva.

Tankarna snurrar stÀndigt i huvudet vad som kan ha hÀnt hennes son. Det trillar tÄrar nedför kinden under samtalet med Eva nÀr jag frÄgar hur hon mÄr.

– Det Ă€r tufft att inte veta vad som hĂ€nt.Just nu Ă€r jag fokuserad pĂ„ att hitta Mikael och allt praktiskt runtkring tills vi fĂ„r ett besked. DĂ„ först kan jag bearbeta vad det i sĂ„ fall innebĂ€r, sĂ€ger Eva.

Elina försöker stötta sin mormor.

– Man blir förbannad i ena stunden och ibland bryter man bara ihop och grĂ„ter. Det Ă€r vĂ€ldigt mycket jobbiga kĂ€nslor pĂ„ en och samma gĂ„ng, för alla inblandade, sĂ€ger hon.

Enligt familjen Àr polisen fortfarande intresserad av vattnet som en plats för Mikaels försvinnande.

– Man hittar inget i stugan att ett brott begĂ„tts. Men hade Mikael varit i omrĂ„det sĂ„ borde vi ha hittat honom vid det hĂ€r laget, sĂ€ger Elina.

Mamma Eva tycker att det finns mĂ„nga frĂ„getecken. Hon tror det kan vara en olycka eller ett brott som ligger bakom. 

– Blodhunden vi anlitade gick inte till vattnet utan tog raka spĂ„ret ut till GulltrĂ€skvĂ€gen. Jag tror att han blev hĂ€mtad frĂ„n stugan, sĂ€ger hon.

Familjen har utlovat en hittelön för att fÄ in mer tips som gör att Mikael hittas. Men det har inte gett nÄgot.

– Som anhörig undrar jag varför inte polisen tar militĂ€ren som hjĂ€lp i sökandet. Det Ă€r konstigt att man inte gjorde det redan de första dagarna, sĂ€ger mamman.

– Vi funderar om vi sjĂ€lva ska frĂ„ga försvaret om de kan hjĂ€lpa oss. Mikaels försvinnande Ă€r ett stort mysterium, sĂ€ger Elina Sundqvist.

Familjen har ocksÄ kontaktat programmet Efterlyst och skickat ett handskrivet brev till Leif GW Persson. I dag Àr det polisens uppgift att undersöka om ett brott ligger bakom och allmÀnhetens jobb att ansluta till Missing People.

– Folk kan inte bara sitta hemma och sĂ€ga att Mikael inte finns i Notsel. HjĂ€lp istĂ€llet oss anhöriga att avsluta dĂ€r sĂ„ allt Ă€r genomsökt, sĂ€ger Elina Sundqvist.

Mikaels mamma tar en dag i sÀnder.

– Det finns en stĂ€ndig malande oro. Det Ă€r vĂ€rre Ă€n ett dödsbesked just nu att vi inte vet om Mikael lever eller Ă€r död, sĂ€ger Eva Strömgren.

Elina Sundqvist försöker stötta sin mormor Eva Strömgren."Man blir förbannad i ena stunden och ibland bryter man bara ihop och grÄter. Det Àr vÀldigt mycket jobbiga kÀnslor pÄ en och samma gÄng för alla inblandade, sÀger hon.
Elina Sundqvist försöker stötta sin mormor Eva Strömgren."Man blir förbannad i ena stunden och ibland bryter man bara ihop och grÄter. Det Àr vÀldigt mycket jobbiga kÀnslor pÄ en och samma gÄng för alla inblandade, sÀger hon.
Faktarutan Àr hÀr

Faktarutan Àr hÀr

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!