Häxorna rekommenderas på kulturvecka

I en tid när kvinnor fortfarande förtrycks och förminskas har den lokalproducerade kulturveckan i Boden delvis ett feministiskt tema.

Madde Lundberg, ordförande i BodenArr, berättar att ytterligare en kväll under kulturveckan har feministiskt tema och det är filmkvällen.

Madde Lundberg, ordförande i BodenArr, berättar att ytterligare en kväll under kulturveckan har feministiskt tema och det är filmkvällen.

Foto: LENA TEGSTRÖM

Bodens kommun2019-09-30 16:31

BodenArr har funnits sedan 2012 och ordnar omkring 20 kulturarrangemang under ett år. På måndagen inledde föreningen som kulturvecka på Havremagasinet med kvällsaktiviteter.

Måndagen inleddes med Po Tidholm och hans föreställning Kartan. Resten av veckans utbud se faktaruta. 

Madde Lundberg, ordförande, berättar att det är andra året. Hon lyfter särskilt fram musik- och berättarföreställningen Häxorna av musikteatern Unna på söndag. Den handlar om häxprocesserna i Ångermanland 1675. 

– Det är en viktig och stark berättelse. Det är fantastiska skådespelarna. 

Madde Lundberg påpekar att det var många kloka kvinnor, kvinnor med kunskap som betraktades som häxor. 

– Kvinnor med kunskap var farligt. 

Föreställningen visas i en tid när journalisten Joakim Medin nyligen släppt sin bok Thailandssvenskar, som handlar om svenska män som köper sex av kvinnor. En sak som dessa män har gemensamt enligt Medin är att de bland annat tycker att jämställdheten i Sverige gått för långt.

Och förra veckan gav sig en av världens mäktigaste män, Donald Trump, på unga, starka Greta Thunberg i ett klassiskt försök att förminska henne.

– I patriarkatet finns det en tradition av maktutövande, som många fortfarande vill hålla fast vid. Det har legat i historien och vi måste ändra det. 

Madde Lundberg framhåller att det därför är jätteviktigt att lyfta historien, för annars lär man sig inte av nutiden.

– Vi har historien om hur kvinnor blev behandlade och vi har nutiden hur kvinnor blir behandlade. Någon gång måste vi lära oss att leva jämställt.

Kulturvecka

Tisdag, musikkväll med Johan Piribauer, Keith Sivenbring, Eva Plumppu och Jonas Wasserman. Onsdag kväll, filmer av Eva Elke och Mitran Sohrabian. Torsdag, kvällsöppet på Havremagasinet med föreläsningar av Helene Österlund och Mattias Käll. Fredag och lördag, musik med Monica Tellströms trio respektive Kapellet och Elin &Deltat. Söndag, Häxorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!