Konsten zoomas in i hela länet

Projektet ZOOM startar i februari och är tänkt att förmedla, förhöja och berika människors konstupplevelser i Norrbotten.

Kvinnorna som zoomar in konsten. fr v Ingela Weimar, Havremagasinet,  konstpedagogerna Mia Mohlin och Anette Carlsson och konstnären Lena Ylipää.

Kvinnorna som zoomar in konsten. fr v Ingela Weimar, Havremagasinet, konstpedagogerna Mia Mohlin och Anette Carlsson och konstnären Lena Ylipää.

Foto: Lena Leffler

Bodens kommun2019-11-23 12:02

Målet är att nå så många som möjligt.

– Vi zoomar in både små och stora konstverksamheter runt om i Norrbotten, säger Anette Carlsson, anställd som koordinator för projektet.

Sex frilansande konstpedagoger kommer under två veckor att arbeta i Kiruna, Gällivare, Arvidsjaur/Arjeplog, Älvsbyn, Kalix och Jokkmokk. I Boden, Luleå, Piteå finns fast anställda pedagoger som jobbar med projektet och i övriga kommuner kommer ZOOM synas genom bland andra konstföreningar, kommunala skolor och kulturskolor.

ZOOM äger rum vecka 9 och 10  år 2020. och ägs av Havremagasinet länskonsthall Boden. Projektet genomförs i samarbete med konstkonsulenten i Region Norrbotten, Sunderby Konstskola och Sveriges Konstföreningar. Projektet som går på 700 000 kronor finansieras av Region Norrbotten och Statens Konstråd.

– Målet är att förhöja konstupplevelsen vilket kan ske genom bildanalyser, workshops och föreläsningar som är konstpedagogernas specialområden. ZOOM ska förmedla, samtala förhöja och berika människors konstupplevelser i Norrbotten., säger Carlsson.

Bodensaren och konstpedagogen Mia Mohlin kommer besöka Gällivare och jobba med konsten som finns på plats.

– Det känns fantastiskt att konstpedagogiken får visa upp sig. Människorna ska få en vidgad vy av konsten som man kanske inte möter till vardags eller är van vid, säger Mohlin.

– Det kan vara konst på stan eller en målning på biblioteket som man ständigt går förbi. Det beror ju på vad man sätter ljuset på när det gäller orten, säger Carlsson.

Konstnären Lena Ylipää, Kiruna, även före detta konstkonsulent Region Norrbotten, jobbar med konstprojektet tillsammans med Kiruna Konstgille.

– Jag kommer att vara i deras lokal under projekttiden, säger hon.

– Lena är en av startmotorerna för hela projektet.  Hon och jag har tänkt ut idén och satt igång det,  säger Ingela  Öman Weimar, projektledare Havremagasinet.

När infrastrukturen på konstområdet blivit starkare är det viktigt att även den konstpedagogiska verksamheten följer samma utvecklingstakt. Folkhögskolan i Sunderbyn utbildar konstpedagoger men det finns få fasta tjänster i länet. Projektet kanske kan leda till att fler anställs.

– En utställning är inte färdig bara för att den öppnat utan då ska konsten börja kommunicera. Då är konstpedagogernas yrkeskunnande otroligt viktigt för programmen och teman kring utställningen, säger Anette Carlsson.

Anette  Carlsson, konstpedagog, är anställd som koordinator för projektet.
Anette Carlsson, konstpedagog, är anställd som koordinator för projektet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!