Ludvig, 10, är stammis på Luleås bokbuss

Bröderna Ludvig och Gabriel är bokslukare som både recenserar böcker och tipsar om läsning via sitt Instagramkonto.

Ludvig har under det senaste åren slukat böcker om andra världskriget. Rädda menige Ryan och Striden om Stilla Havet är några av dem.

Ludvig har under det senaste åren slukat böcker om andra världskriget. Rädda menige Ryan och Striden om Stilla Havet är några av dem.

Foto: Birgitta Lindvall Wiik

Brändön2020-04-23 08:30

Humor, spänning och fakta – tioårige Ludvig Björklund Lundström kommer bärande på en trave böcker som han gillar extra mycket

Han är stammis på bokbussen, som kommer till Brändön en gång i månaden, har tagit alla läsborgarmärken och recenserar böcker för flera bokförlag. 

Ludvigs största intresse är att läsa.

– Jag är speciellt intresserad av andra världskriget. Den här boken handlar bland annat om slaget vid Pearl Harbour, säger Ludvig och slår upp en späckad faktabok och börjar berätta ...

Både han och lillebror Gabriel, 5, är riktiga bokslukare och började tidigt att läsa böcker, påhejade av mamma Sofia Lundström, 34, som själv läser mycket.

– Jag känner igen mig i Ludvig. Under en period grottade jag ner mig i skräckromaner, till mammas förfäran, skrattar hon.

Sofia började tidigt att läsa böcker för sina barn och har några tips till andra föräldrar som vill väcka läsintresset hos de små.

– Gör läsningen lustfylld och kul. Älskar ditt barn katter? Skaffa böcker om katter! Lek med bokstäver och ord. När Gabriel var liten skrev jag ner mängder av ord på lappar. Dem lekte Gabriel och hans kompis med jämt.

För lite större barn har Sofia också ett bra tips, särskilt i perioder när läsandet känns motigt. Läsbingo!

– Det kan vara att sitta under bordet och läsa i en kvart, läsa en stund på kvällen, stå på ett ben och läsa och så vidare. När barnet fått ihop en rad får det en liten belöning.

Ett annat viktigt trix är att begränsa barnens skärmtid. Ludvig och Gabriel får sitta vid datorn en timma om dagen under vardagarna. Helgerna är skärmfria!

– Om man känner sig ledsen och ensam kan man fly in i böckernas värld. Man blir lätt uppslukad av tv-spel, men det blir man av böcker också, säger Ludvig.

För honom är läsningen så självklar att han alltid har med sig minst en bok i ryggsäcken och på bilresor. Det ligger alltid någon bok i soffan och på köksbordet. Familjen köper mycket böcker på rean och lånar ännu mer. Ludvig är ett välkänt ansikte på bokbussen och bibliotekarien har ofta med sig böcker särskilt till honom.

Ludvig tipsar gärna om tre bokserier. 1. Pax-serien är realistisk fantasy, av Åsa Larsson och Ingela Korsell, där två kompisar ska rädda världen från monster. 2. Kapten Kalsong är en serie som bjuder på humor och action. 3. Dagbok för alla mina fans bjuder på humor i en mix av serieteckningar och text.

Instagramkontot: @denlillabokslukaren

Även om Gabriel och Ludvig läser mycket själva tycker Sofia och barnen att det är mysigt att ha högläsning tillsammans.
Även om Gabriel och Ludvig läser mycket själva tycker Sofia och barnen att det är mysigt att ha högläsning tillsammans.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!