Det är ett vägarbete vid Östra länken och Mellanvägen som orsakar problem för bussarna som inte kan ta sig fram på grund av betonghinder. Enligt Peter Eriksson, avdelningschef på service- och teknik, hade inte heller kommunen fått någon information om att bussarna inte kunnat ta sig fram.

– Vi blev tagna på sängen. Skoltrafiken är kommunens ansvar men den informationen nådde inte kommunen heller, säger han.

– Jag gissar att man inte insett konsekvensen för buss. Trafiken flyter på och personbilar tar sig fram men långa bussar gör det inte.

Han säger att kommunen för en dialog med Falcks omnibuss om att lösa busstrafiken till Malmsta om arbetet inte är klart på måndag.

– Det blir andra transportmedel, kanske taxibilar, säger Peter Eriksson.

Christer Ekros, trafikledare på Falcks omnibuss, säger att en buss försökte passera på torsdagskvällen, men vägen var för smal. Falcks hade inte heller fått någon information att bussarna inte skulle kunna ta sig fram på grund av vägbygget.

– Folk har varit arga på oss men vi har inte heller vetat något. Det innebär nu att bussarna körs raka vägen till Koskullskulle, Malmsta blir tyvärr lidande, säger han.

Åsikterna om huruvida vägen är bred nog för bussar går isär. Enligt Maritha Mossberg, kommunikatör vid LKAB, är platsen framkomlig för bussar.

– Trafikverket och LKAB har i dag klockan 10 och kontrollerat och det är framkomlighet på platsen. Information om byggnationen har gått ut till alla parter i god tid, säger hon.