Vi rapporterade tidigare i veckan att ett riktigt ruskväder förväntades dra in över Norrbotten lagom till helgen, men värst skulle det bli under måndagen. 43,6 millimeter regn förutspådde SMHI skulle falla på måndagen längs södra delarna av kustremsan. Prognosen har inte gjort en helvändning, det ska fortfarande regna – men inte i samma utsträckning.

– Just nu, fredag, har vi en del regn som berör framför allt kusten. Regnet kommer så sakteliga att avancera västerut och täcka stora delar av området, säger Marie Staerk, meteorolog vid SMHI.

Regnet ska ligga kvar under fredagskvällen, men mattas av tillfälligt under natten. Det kraftiga regnet, som tidigare spåddes under måndagen, förväntas nu vara som mest intensivt under söndagen. 20 till 30 millimeter regn i Norrbotten spår SMHI under helgens sista dag.

– Det är mycket regn, men nu tittar jag ackumulerat under ett dygn. Om det får några konsekvenser beror en del på hur lång tidsperioden som regnet faller är, om det är intensivt eller inte. Prognosen för sex timmars nederbördsmängd ligger på drygt tio millimeter, det i sin tur ger kanske inte så stora konsekvenser, säger hon.