Strax efter att inrikesminister Anders Ygeman (S) lagt förslag på hur det eskalerande våldet i Malmö ska stoppas, kontrar Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra i en debattartikel i Aftonbladet.

Moderaternas förslag för att få bukt med kriminaliteten är först och främst minst 2 000 fler poliser med högre löner, samt skärpta straff. Förslaget innehåller också införandet av så kallade no go-zoner, vilket innebär att vissa personer som betett sig illa inte får vistas på en specifik plats. Fler poliser är välkommet, medan zonförbud har fått vissa att höja på ögonbrynen.

Varför ska man hindra kriminella från att besöka vissa platser när man lika gärna kan sätta dem i fängelse? Det frågar sig kritikerna till zonförbud, däribland inrikesminister Ygeman. Andra menar att förslaget kan vara juridiskt tveksamt.

I sin debattartikel tar Kinberg Batra mycket riktigt upp exempel med kriminella som lika gärna kan dömas till fängelse i stället för zonförbud, såsom knarklangare. Men utöver grova brottslingar menar M-ledaren att zonförbudet även skulle kunna gälla personer som beter sig illa på andra sätt, exempelvis genom att trakassera människor eller skapa otrygghet på andra sätt. Polisen ska enligt förslaget kunna verkställa zonförbudet omedelbart vid ett sådant beteende, vilket också skulle innebära ett skydd för allmänheten medan en eventuell rättsprocess pågår. Beslut om zonförbud ska sedan självklart kunna överklagas, menar Kinberg Batra.

Ygeman och övriga kritiker har rätt i att rent kriminella personer bör dömas till fängelse i stället för zonförbud, men för personer som begår lindrigare brott eller beter sig illa torde förslaget vara effektivt. Det är ingen ideallösning, men dagens läge kräver ordentliga åtgärder.

Med den utökade polisstyrkan skulle zonerna kunna upprätthållas, samtidigt som det övriga polisarbetet blir mer effektivt.

No go-zoner skulle kunna lösa en del av problemet med utökad brottslighet, men det mest eftersträvansvärda vore såklart om hela landet är en förbudszon för trakasserier, hot och kriminalitet. Och för att det målet ska nås behövs definitivt fler poliser med mer resurser.

Jämfört med Ygemans lista på åtgärder vid sitt besök i Malmö är Kinberg Batras förslag betydligt bättre. Det bemöter med besked behovet av fler poliser och utökade resurser till dessa, medan zonförbud mycket väl skulle kunna underlätta polisens arbete att trygga vissa platser. Det är åtminstone värt ett försök.