Stipendiet är på 10 000 kronor och delas ut årligen, men vanligen till endast en person.

– I år delas det ut till två personer som får 10 000 kronor vardera. Anledningen till detta är att båda två är lika värdiga mottagare och att nämnden inte vill sätta den ene framför den andre, säger Hendrik Andersson, nämndsordförande (L).

Nämnden har lämnat följande motiveringar till pristagarna.

Artikelbild

| Belönad. Linnea Byberg har fått ett kulturstipendium på 10 000 kronor.

”Göran Gafvelin är en kulturprofil som i många decennier betytt oerhört mycket för såväl publik som utövare inom kulturen i Boden. Han är i högsta grad ännu aktiv och därför vill vi med detta stipendium uppmuntra honom i sitt fortsatta engagemang och sin kulturella gärning.”

Linnéa Byberg får kulturstipediet med följande motivering.”Linnéa är en av eldsjälarna inom Bodens riksteaterförening och som verkställande ledamot, med ett brinnande intresse, ger hon människor i alla åldrar möjlighet att ta del av scenkonsten.”

Båda pristagarna är glada över priset.

– Det är kul att man också uppmärksammar arrangörskapet och all den ideélla tid som läggs ned. Det är ju vi som ser till att det kommer proffessionell scenkonst till Boden. Jag har inte vågar räkna på alla mina ideélla timmar men det ger mig så mycket. Bara i fjol gjorde vi 19 arrangemang, nio på centralorten och tio ute i byarna, säger Linnéa Byberg.

– Det känns kul. Jag har ju hållit på med musikfrågor sedan tidigt 70-tal. Pengarna hade jag tänkt använda för att köpa en gitarr åt en vän, men den biten är löst nu. Så pengarna går väl till något av mina egna kulturprojekt framöver, säger Göran Gafvelin.