ALLA HÅLLER nog med om att äldre personer inte ska behöva förlora inflytande, delaktighet och självbestämmande, bara för att man behöver vård och omsorg. Regeringen har av detta skäl infört Lagen om valfrihetssystem (LOV) som ger kommunerna möjlighet att erbjuda valfrihet inom äldreomsorgen.
I de kommuner som väljer att tillämpa LOV kan äldre personer välja utförare av exempelvis äldreboende eller utförare av hemtjänst. Lagen underlättar för små företag eller ideella organisationer att vara utförare inom äldreomsorgen. Det sker en god kontroll över kvaliteten, med insyn både för kommuner och myndigheter. De äldre måste inte välja ett alternativ, kommunen ska alltid tillhandahålla ett så kallat ickevalsalternativ.
Att kunna välja, och att välja bort det man inte är nöjd med, det skapar trygghet. Och just därför måste det offentliga garantera så stor valfrihet som möjligt. Äldre personer vill faktiskt i större utsträckning än andra åldersgrupper välja själva inom välfärden. Att öppna upp för mer valfrihet ökar också möjligheten för eget företagande för många kvinnor inom vården.
LOV tillämpas av kommunerna på frivillig basis. Men regeringen har dock gett det frivilliga införandet av LOV en frist. Senast 2014 ska alla kommuner i landet ha beslutat om valfrihet enligt lagen om valfrihetssystem (LOV). Om så inte är fallet avser regeringen överväga om det behöver införas en tvingande lagstiftning på området.
Hittills har regeringen satsat 325 miljoner kronor i statsbidrag till kommunerna för att stimulera utvecklingen. Fram till dags dato har knappt 100 kommuner infört eller beslutat att införa LOV. Många kommuner i Norrland har inte ännu sett fördelarna trots att det finns flera bra exempel på mindre kommuner och kommuner med glesbygd som har fungerande valfrihetssystem. Luleå har länge motsatt sig valfrihet för äldre men har nu ansökt om stimulansmedel. Vi hoppas att det innebär att även Luleå tagit intryck av de möjligheter som finns om valfrihet och inflytande för våra äldre.
Svensk politik har av tradition debatterat valfrihet inom välfärden enligt en given mall: Makt ska helst inte flyttas från politikerna till de äldre. Det har funnits viktigare saker att syssla med än den personal som vill få utveckla egen verksamhet, starta eget och att få alternativa arbetsgivare att välja på. Men nu har någonting hänt - många kommunpolitiker har en annan uppfattning. Många äldre personer och deras anhöriga tycker annorlunda.
Det gäller också att våga se de tydliga samband som finns mellan större valfrihet och ökad kvalitet: med en större mångfald av aktörer uppstår konkurrens om omsorgstagarna, det ökar lyhördheten för de äldres behov och därmed ökar kvaliteten på omsorgen. Genom valfrihetssystem kan dessutom konkurrensen om medarbetarna bli större.
Äldre ska inte behöva stå med mössan i hand och vänta på tilldelning av äldreomsorg. De ska få välja själva, i landets alla kommuner.