Det är ingen överdrift att säga att det lätt kan bli trångt i båten när han och hans familj ska ut och fiska. Karungikillen är nämligen ett av nio syskon – och alla är mer eller mindre fiskebitna.

– Men man får turas om, säger Vincent Persson som kanske ändå är den som är mest fisktokig just nu.

Möjligen är det inte heller att undra på, med tanke på den fiskedramatik som han nyligen fick uppleva på Torne älv tillsammans med sin pappa Jonny Persson. Med stor inlevelse berättar 8-åringen om hur de en kväll för någon vecka sedan hade åkt ut med båten nedanför huset i Haparandabyn Karungi, dragit upp en och annan abborre – men hur det plötsligt kändes helt annorlunda i spöet:

Artikelbild

| BRA DRAG. Nu leder Vincent Persson, 8 år, från Karungi inte bara familjeligan i gäddfiske. Han ligger också i toppen av Fiske-DM.

– Det började darra lite i linan. Efter det drog det hårdare och så blev det jättetungt.

Vincent som i stort sett har fiskat sedan han lärde sig gå trodde först att hans favoritdrag – ett rödsilvrigt Atom skeddrag – hade fastnat. Men medan pappa Jonny slog av båtmotorn och gjorde sig beredd att hjälpa till förstod sonen att ”bottennappet” måste vara en bamsefisk.

– Den började röra på sig. Spöet böjde sig jättemycket. Jag visste inte om fisken var lika stor som båten, säger Vincent som efter en viss assistans från fadern fick svaret: en praktfull gädda som efter vägning och mätning visade sig vara 10, 2 kilo tung och 117 cm lång – alltså nästan lika lång som han själv.

Men fiskehistorien slutar inte där. För bara några dagar senare lyckades den entusiastiska, unga tornedalsfiskaren fånga ännu en jättegädda på ungefär samma sätt. Den här var 112 centimeter lång och 10,36 kilo tung – alltså till och med lite tyngre än den första fisken.

Artikelbild

| DUBBEL FISKELYCKA. Unge storfiskaren Vincent Persson, 8 år, från Karungi trodde knappt sina ögon när han fick upp två fina gäddor på 10,2 och 10, 36 kilo i båten på Torneälven – med bara några dagars mellanrum. Det här var den första.

Hemligheten?

– Man måste ha bra lina och bra drag. Och så måste man kunna ställa i slirbromsen så att inte linan dras åt för hårt, säger Vincent Persson leende.

Artikelbild

| BJÄSSE NUMMER TVÅ. Vincent Persson, 8 år, från Karungi trodde knappt sina ögon när han fick upp två fina gäddor på 10,2 och 10, 36 kilo

Pappa Jonny Persson berättar att gäddorna nu har frusits ned för att så småningom bli en delikatess åt familjens hundar, tre lajkor.

– Men mindre gäddor släpper vi alltid tillbaka, säger han.

Artikelbild

| DUBBEL FISKELYCKA. Unge storfiskaren Vincent Persson, 8 år, från Karungi trodde knappt sina ögon när han fick upp två fina gäddor på 10,2 och 10, 36 kilo i båten på Torneälven – med bara några dagars mellanrum. Det här var den första.

För Vincent innebär fångsten inte bara att han efter Fiske-DMs första två veckor har placerat sig i den absoluta gäddtoppen, utan också att han har slagit familjerekordet i gäddfiske.

Har hela familjen fått fiskefeber nu?
Artikelbild

| FISKEFEBER råder hos storfamiljen i Karungi efter att 8-åriga Vincent Persson dragit upp två jättegäddor på över tio kilo vardera. Nu ligger han inte bara bra till i årets fiske-DM utan har också övertagit familjerekordet. Systrarna Linnea, 9, Jasmine, 13, och Josefin, 10 år har dock inte gett upp kampen.

Storasyster Amanda, 12 år, skrattar:

– Lite.