Den uppmaningen kommer från chefen för ammunitionsröjarna på I 19 i Boden kapten Robert Eriksson. Detta med anledning av att det i andra media förekommit uppgifter att gamla sprängmedel inte är farliga om de är gamla och kristalliserade.

– Det är faktiskt precis tvärt om. Om man bryter kristallerna i de här gamla och nitroglycerinbaserade sprängmedlen då kan de explodera, säger Robert Eriksson vars grupp i Boden tillhör Skyddscentrum i Umeå vars personal arbetar med att röja minor, till exempel i Afghanistan.

Det var i onsdags som polisen rapporterade om att en låda med tio kilo dynamit, förmodligen härrörande från 1940-talet, hittats ute i terrängen i Anttis i Pajala kommun. Vem som hittat lådan är okänt men polisen och sedermera bombgruppen kopplades in vilka ska ta hand om sprängmedlen.

I samband med nyhetsrapporteringen gick ett media, inte Kuriren, ut med uppgiften att dylika gamla sprängämnesfynd inte är farliga för att de legat påverkade av väder och vind samt "kristalliserats". Det fick Robert Eriksson och hans kollegor att reagera kraftigt.

– Gammalt sprängmedel är nitroglycerinbaserat och när det kristalliseras och man bryter kristallerna så uppstår en friktion som kan leda till explosion. Så hittar man sånt här material ska man absolut inte röra i det utan meddela polisen. Om det sen är fråga om militärt material så kan vi få en förfrågan om att bistå polisen,säger Robert Eriksson. Han misstänker doch att det hittade sprängmaterialet är civilt.

– Förr använde skogsbolagen sprängmedel när man röjde skogsbilväg och jag kan tänka mig att det här handlar om det,säger Robert Eriksson.