Det var under söndagen som en lavin gick på Dundret. Sällskapet utgick från skidanläggningen men tog sig utanför området. Där försvann en kvinna i snömassorna efter en lavin.

– Vi andra stod i säkerhet och kunde följa henne i snön. Så vi såg ungefär vart hon blev begravd, berättade en av vännerna som räddade kvinnan.

– Vi hade lavinsändare, spadar och sond som man ska ha. Så vi fick snabbt upp en signal på henne. Hon var helt begravd men låg bara kanske 40 centimeter under snön med huvudet uppåt. Vi fick fram henne snabbt.

Artikelbild

Per-Olov Wikberg säger att det hade kunnat bli väldigt allvarligt om sällskapet inte hade varit så förberedda som de var.

– 40 centimeter är normalt ett djup som man kan dö på, det är ofta väldigt packad snö så man har inte lång tid på sig. Jag bedömer att man har högst 15-30 minuter på sig innan det blir allvarligt, säger Per-Olov Wikberg.

Trenden är att allt fler skid- och skoteråkare rör sig långt utanför liftanläggningar allt tidigare på säsongen.

– Det var överraskande att det gick en lavin så här tidigt men det är ju framför allt för att det är folk ute så här tidigt. Det är dessutom korta dagar i Gällivaretrakten nu. Tidigare begav man sig ut i februari-mars. Men får man mycket snö tidigt på säsongen och ser vi att vi har den här trenden då får vi helt enkelt tänka till hur vi ska informera om lavinsäkerhet i framtiden och ge information tidigare i Norrbottensfjällen.

Information om lavinprognoser hittas på lavinprognoser.se