Förslag oroar fritidsledare i Gällivare

GÄLLIVARE Efter 19 år stänger nu ungdomsgården Stacken tillfälligt. Byggnaden ska rivas till förmån för Kunskapshuset och Stacken får nya, tillfälliga lokaler i oktober. "Det är skit", säger ungdomarna själva om att ungdomsgården nu håller stängt.

Om allt går som planerat nyöppnar Stacken i nya men tillfälliga lokaler i gamla O'learysbyggnaden i oktober. Men försenas byggnationen innebär det att ungdomsgården får ytterligare en tillfällig plats på Tallbackaskolan.

Det som bekymrar ungdomschefen Eva Spets är inte de tillfälliga lösningarna - även om de inte är ultimata. En konsult har gjort en utredning på uppdrag av barn-, utbildnings- och kulturnämnden, där ett förslag är att stärka skolan - något som Eva Spets tycker är bra och välkomnar. Men inte på bekostnad av ungdomarnas fritid. Förslaget, som ligger ett par år framåt i tiden, innebär nämligen att två fritidsledare enbart ska arbeta på en renodlad högstadieskola, inte som i dag där alla fritidsledare arbetar både på skolan och i fritidsgården. Det innebär att personalstyrkan minskas och konsekvenserna kan bli många.

– Man blir uppgiven. Man kraschar något som vi byggt upp i många år, säger Eva Spets.

Hon säger att det finns massor av frågetecken och oro bland personalen. Hon betonar att det är ett förslag och att inga beslut är tagna, men fritidsgården är viktig för väldigt många ungdomar.

– Ju fler vuxna som ser barnen, desto bättre är det, säger hon.

Stacken anordnar avslutningsfest för niorna och olika lovaktiviteter. På dagtid är fritidsledarna på kommunens högstadieskolor och jobbar. Varje sommar åker fritidsledarna på läger med ett tjugotal ungdomar, i år till Boden med besök på bland annat Western Farm. Men med minskad personal ligger aktiviteterna i farozonen.

– Vi kan inte arrangera alla aktiviteter, det går inte, säger Eva Spets.

Hon berättar att det funnits många idéer för den nya lokalen men eftersom framtiden är osäker ligger planerna på is.

– Vi har pratat om en fritidsklubb för de yngre, ett café för mammor och aktiviteter för pensionärer som kanske vill fika och spela biljard. Vi hade väldigt stora planer för det nya men nu är det svårt att motivera sig, säger hon.

Nu återstår att packa ihop allt och säga farväl till byggnaden som huserat barn och ungdomar i 19 år.

– Under alla år har det varit två inbrottsförsök och väldigt lite förstörelse. Det måste tyda på att de tycker om sin fritidsgård, säger Eva Spets.

Stacken är fylld av barn och ungdomar så här sista kvällen. En av killarna som spelar biljard är Victor Karlsson. På frågan om vad han tycker om att Stacken ska stängas fram till oktober säger han:

– Det är skit. Sommaren förstörs.

David Lindmark säger:

– Man har inget att göra efter skolan. Man får väl sova.

 
 
  • Mest läst på Kuriren.nu
  • Senaste nytt
  • TT
Skicka in ditt klipp!
  • Senaste nytt
  • INRIKES/UTRIKES