Hon är den som har lagt fram förslaget till kommunen. Idén fick hon från grannkommunen Övertorneå, där man för fyra år sedan blev först i Sverige med att dela ut babypaket till föräldrar med nyfödda eller adopterade barn.

– Det har blivit otroligt uppskattat. Så då känns det ju lite konstigt om föräldrar som bara bor fem mil bort inte skulle kunna få samma sak, säger Maria Karlström som jobbar på båda ställena.

I Övertorneå innehåller babypaketen allt ifrån barnkläder och böcker till salvor och presentkort på blöjor och har ett värde på 5000 kronor.

– Särskilt för unga familjer kan det ha en ekonomisk betydelse. Men sedan är det ju en viktig signal, att barn uppskattas och behövs, säger Maria Karlström.

I Överkalix var under 2017 27 blivande mammor inskrivna på mödravårdscentralen– vilket Maria Karlström ser som positivt i en kommun med bara drygt 3 300 invånare.

Åren innan, 2016 och 2015 – då en hel del flyktingar fanns på orten – var motsvarande siffror 32 respektive 35. 2014 var antalet 22.

– Med mitt jobb tycker jag såklart att det gärna får bli ännu fler, säger Maria Karlström leende.

En blivande förstagångsmamma (som ännu inte har berättat för alla släktingar om graviditeten och därför vill vara anonym) säger att ett babypaket skulle uppskattas:

– När man inte redan har barn har man ju inte koll på exakt vad som behövs. Så det skulle vara bra.

Överkalix kommunalråd välkomnar idén:

– Inget beslut är taget. Men vi tittar på det. Sedan får vi se om det blir precis som enligt förslaget eller på något annat sätt, säger Sarah Karlsson (C).