Snart är det dags att börja flytta de 48 boende från Svedjebacka. Exakt datum är inte fastställt ännu.

Under måndagen kallades de anhöriga till möte.

Gerd Grönberg har sin 92- åriga mamma boende på Svedjebacka.

Artikelbild

| Sällsynt. "Det är en ovanlig och osannolik situation", säger Béatrice Öman (S).

– Hon var en av de första som drabbades. Hon fick flytta till en annan avdelning och allt skulle plockas ur och det skulle provas ut en ny rullstol. Jag tyckte det var jättejobbigt.

Till en början såg det ut som om att det var några enstaka lägenheter som hade drabbats av vägglöss. Sedan drabbades även matsalen. Sanering utfördes allt eftersom.

Den sker genom att rummen hettas upp till minst 50 grader samtidigt som det sprutas kemikalier på särskilt svåra ställen, som vid golvlisterna.

När lushundar anlände någon vecka senare markerade de i 39 av de 48 lägenheterna på boendet.

– Man vet aldrig var de kommer ifrån, eftersom det tar så lång tid innan man upptäcker dem, sa Béatrice Öman (S), ordförande i socialnämnden, när hon informerade kommunstyrelsen på måndagen.

Det var den 13 oktober som lössen upptäcktes. Nu har det gått en månad och det är snart dags att evakuera alla boende.

– De får inte ta med sig några privata kläder utan får ett klädpaket. Inga privata grejer överhuvudtaget. De får ha sjukhuskläder där borta. Alla ska duschas före flytten. Och rullstolar och rullatorer byts ut, säger Gerd Grönberg.

Hon är orolig för att det ska bli förvirrat för de boende.

– De får inga egna rum. De ska ju bo i sjukhussalar och så om de sätter skärmar mellan, jag vet inte. Hur det blir med personlarmen är inte klart och det känns ännu värre.

I slutet av måndagens möte var det flera av de anhöriga som sa att de kan hjälpa till vid flytten.

– Om vi är där så känns det säkert bättre för de äldre. Och så måste jag säga att personalen gör ett fantastiskt arbete, säger Gerd Grönberg.

Enligt tidigare planer ska det bli korttidsboende i lungkliniken. En öppning hindrades av Arbetsmiljöverket av arbetsmiljöskäl.

– Eftersom det inte ansågs vara tillfälligt och inte en krissituation. Men nu är det som ni förstår en krissituation, säger Béatrice Öman.

Hon konstaterar att Regionen har varit hjälpsam.

– Vi får låna sängar av dem.