Aurora 17 kommer att genomföras på marken, till sjöss och i luften och berör förband från hela Sverige. Övningarna kommer att ske i Mälardalen, Stockholm, på och runt Gotland och i Göteborg.

Åtta utländska deltagare, däribland USA.

– Genom värdlandsavtalet kan vi bjuda in dem, och vi tycker inte att USA har här att göra med sina 1000 soldater och stridsvagnar och allt vad det är, vad har de här att göra? undrar Gun-Britt Mäkitalo, Kvinnor för fred.

Artikelbild

| Protesterar. Edla Lantto och Gun-Britt Mäkitalo, Kvinnor för fred, åker ner till Göteborg för att protestera mot militärövningen Aurora 17.

På lördag planeras en stor demonstration i Göteborg mot Nato, värdlandsavtalet, och kärnvapen på svensk mark där Gun Britt Mäkitalo och Edla Lantto kommer att delta.

Har inte försvaret rätt att öva?

– Absolut, de kan öva och de har de alltid gjort, men de behöver inte bjuda hit Nato och USA, vi är inte ens med i Nato. Det här är ett smyggående in i Nato tycker vi.

På torsdag startar även den ryska övningen Zapad 17 som kommer att pågå samtidigt som Aurora 17.

– Jag tror att Ryssland blir provocerade och så ska de visa att de också kan öva och ännu större, de visar musklerna på båda sidor, säger Gun-Britt Mäkitalo.

Att det skulle vara Rysslands upprustning som ökar spänningarna tror hon inte.

– Man säger att Ryssland rustar upp, men de rustar upp från en låg nivå. USA lägger ut 640 biljoner dollar och Ryssland 87,8 biljoner, det här var 2014.