Sportotek, eller Fritidsbanken som det heter numera, fungerar som ett bibliotek fast med sport- och fritidsprylar. Flera kommuner i länet är redan med i Fritidsbanken där alla kan låna utrustning helt gratis i 14 dagar. Nu är det alltså Kirunas tur.

– Om v har möjligheten att skapa ett intresse för idrott hos människor som kanske vill prova på någonting nytt men kanske inte har råd eller vill satsa pengar på någonting som de aldrig har provat på innan så är det jättebra om vi kan främja människor att röra på sig, säger Stefan Sydberg.

Det är också ett sätt att återbruka material istället för att kasta bort utrustningar som inte används längre.

– Grejerna som finns på Fritidsbanken ska vara användningsbara, man ska inte lämna in sina skridskor från 1960-talet, men man kanske har en utrustning som man inte har behov av att sälja så kan man lämna ifrån sig det till Fritidsbanken så kan någon annan nyttja det istället.

I dagsläget finns ingen lokal för ändamålet, men Stefan Sydberg tror att det kommer att lösa sig.

– Vi hade en plan men ett annat företag flyttade in där så nu måste vi lösa lokalfrågan. Men det kommer att lösa sig innan årsskiftet, det är jag helt övertygad om. Det måste vara en lokal som är lättillgänglig för Kirunaborna.

Lokalen kommer att finnas i befintliga centrum eller på Coop-området som är reservplanen.

Kostnaden för Fritidsbanken beräknas bli ungefär 250 000 - 300 000 kronor per år.