Arrangörerna tackar publiken för skidfesten

Arrangörerna ser tillbaka på en välbesökt skidpremiär. ”Hade inte gått utan allmänhetens stöd”, säger Stefan Nieminen.

Stefan Nieminen ser tillbaka på en lyckad premiärhelg. "Först passar vi på att njuta några dagar. Sedan kommer vi givetvis grotta ner oss i allt som går att förbättra, för det finns alltid något."

Stefan Nieminen ser tillbaka på en lyckad premiärhelg. "Först passar vi på att njuta några dagar. Sedan kommer vi givetvis grotta ner oss i allt som går att förbättra, för det finns alltid något."

Foto: Emil Larsson

Gällivare kommun2019-11-25 15:50

Under helgen blev Gällivarepremiären startskottet för den svenska skidsäsongen. Stefan Nieminen, verksamhetschef för SportEvent Gällivare Lapland, kommer minnas en makalös insats av Frida Karlsson tillsammans med Johan Häggströms uppföljning av fjolårets genombrott som några av helgens höjdpunkter. Samtidigt är det något annat han ser tillbaka på med extra stor glädje.

– Vi har inte sammanställt hur mycket entrémössor som sålts, men vi kan konstatera att det kom mer folk än vi räknat med på fredag och under lördag var det tätt på hyllorna. Fortfarande mycket men ändå lite mindre under söndagen då sprinten inte brukar dra lika mycket arenapublik. Det här hade aldrig kunnat genomföras utan stöd från allmänheten, säger han.

När Gällivare 2013 förlorade världscupspremiären berättar Stefan Nieminen att hela idén med Gällivarepremiären från början var ifrågasatt.

– Vi var fast beslutsamma att hitta ett alternativ. Från början ansåg många att det skulle bli Marcus Hellner och ett gäng blåbär. Nu har det utvecklats till en internationell tävling och vi har visat att det inte var någon dålig investering att tro på, säger han.

2021 blir nästa gång Gällivare arrangerar premiär då den vartannat år hålls i Bruksvallarna.

– Upplägget känns lagom då helgen innebär en stor ekonomisk utmaning. Vi har inte problem att gå runt men vi omsätter flera miljoner på bara några dagar. Det kommer med mycket ansvar och därför är det ingen lek att ta på sig ett sådant arrangemang, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!