Bassängtrappa orsakade het debatt

Efter långa diskussioner avslog fullmäktige Moderaternas och Sjukvårdspartiets motion om en bassängtrappa för rörelsehindrade till Gällivare badhus.

Förslaget om en bassängtrappa för rörelsehindrade blev ett hett samtalsämne under måndagens kommunfullmäktige.

Förslaget om en bassängtrappa för rörelsehindrade blev ett hett samtalsämne under måndagens kommunfullmäktige.

Foto: Kenth Bergmark

Gällivare kommun2020-03-10 15:30

Motionärerna anser att dagens mobila hissanordning inte är en tillräcklig lösning och att personer drar sig för att använda den. Motionen avslogs med motiveringen att det skulle betyda ett stort ingrepp och orimliga kostnader då ett nytt badhus ska byggas.

– Men det är en bra ide som borde finnas i alla simhallar, vi har därför säkerställt att det kommer att finnas i den nya, säger Magnus Johansson (S).

Multiaktivitetshuset med nya badhuset är beräknat att vara klart inom tre till fyra år. Nicklas Johansson (SJVP) menar att det är lång tid för exempelvis äldre, eller andra, som har svårt att ta sig ned i bassängen.

– För att möjliggöra för alla att kunna bada de närmsta fyra åren tycker jag absolut att motionen ska bifallas, säger han.

Kjell Hansson (M) talar om en portabel lösning och ifrågasätter den påstådda kostnaden. Han menar att de fått fram förslag om en kostnad på drygt 1500 kronor i månaden under de kommande fyra åren.

– Det går att göra på ett enklare sätt, säger han.

Majoriteten menar att det utifrån gällande byggnormer för tillgänglighet inte är fullt så enkelt och att en undersökning visat att en omfattande ombyggnation krävs för att tillgodose kraven.

– Ni får det att låta som att vi inte har ett tillgängligt badhus, men det skulle jag vilja säga att vi har, säger kommunalråd Jeanette Wäppling (V) och Henrik Ölvebo (MP) håller med.

– Även om den inte är optimal så finns det en lösning och en möjlighet, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!