Här byggs Gällivares första trygghetsboende

Ett nytt trygghetsboende byggs i centrala Gällivare. "Det har varit en viktig fråga för oss i majoriteten att få till en bättre boendesituation för de äldre", säger Henrik Ölvebo (MP).

Här på kommunens parkering ska trygghetsboendet byggas. Var parkeringen flyttas är inte klart.

Här på kommunens parkering ska trygghetsboendet byggas. Var parkeringen flyttas är inte klart.

Foto: Lisa Eriksson

Gällivare kommun2019-10-01 15:44

Det är TOP bostäder som bygger Gällivares första trygghetsboende på den nuvarande kommunparkeringen. Planen är att cirka 50 nya lägenheter ska börja byggas nästa sommar.
– Vi har tagit beslut i fredags om att gå ut på upphandling med två olika varianter. Antalet lägenheter och mer exakt hur det ska se ut hänger lite grann på vad offerten säger, säger Stig Eriksson, ordförande TOP bostäder.

Redan förra året gick bostadsbolaget ut på upphandling, men hyrorna blev alldeles för höga så man valde att avbryta.
– Nu går vi ut med en ny upphandling och har lite andra idéer om hur man kan göra för att få ner hyrorna. Våran förhoppning är att det är lite bättre prismässigt på byggsidan, för det är lite stiltje i byggandet under 2020, säger Stig Eriksson.

Ett trygghetsboende har varit viktigt för majoriteten, som också framfört krav gällande hyresnivåerna.
– Det har varit en viktig aspekt för oss att de inte får bygga någon fastighet där en tvåa kostar 10 000 i månaden, för då är det inga äldre som har råd att flytta in, säger Henrik Ölvebo (mp), kommunalråd.

Kommunen kommer bidra med resurser till en gemensamhetslokal. Boendeformen är efterfrågad enligt Ölvebo.
– Som det är idag går de direkt från villan till ett särskilt boende, det finns som inget mellansteg. Nu behöver man inte flytta in direkt i ett särskilt boende, det är bättre för kommunen och för individen om man kan gå den vägen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!