Vill ta del av kommunens mångmiljonprojekt

Haparanda ska bygga ett helt nytt äldreboende. Nu har en fastighetsförvaltare kopplats in i mångmiljonprojektet.

Riksbyggen blir Haparanda stads samverkanspart till nya äldreboendet som ska byggas.

Riksbyggen blir Haparanda stads samverkanspart till nya äldreboendet som ska byggas.

Foto: Herman Öberg

Haparanda kommun2019-11-04 21:50

Haparanda stad har sökt en samarbetspart till bildandet av en kooperativ hyresrättsförening när man planerar bygget av nya äldreboendet, ett bygge som uppskattningsvis kommer att kosta 150 miljoner kronor att bygga.

I förra veckans sammanträde i kommunstyrelsen kunde man konstatera att det bara hade kommit in ett anbud, från Riksbyggen. Därför är fastighetsförvaltaren nu inkopplat i projektet som samverkanspart. Sen är det oklart hur pass inblandat företaget blir.

Kommunstyrelsens ordförande, Sven Tornberg (C), berättade efter mötet att det är upp till Riksbyggen att ta fram deras kalkyler på nybygget och att kommunfullmäktige sedan ska besluta om man ska stifta en kooperativ hyresförening.

I den nya föreningen skulle i så fall kommunen ha borgensåtagande medan Riksbyggen får majoritet i styrelsen. Det blir föreningen som går ut och gör upphandlingar för fastighetsbyggandet och Riksbyggen kan i så fall få kontroll utan att behöva göra upphandlingen offentlig.

Vid det här upplägget är det kommunen som kommer att få stå för de högsta kostnaderna, men man får in en fastighetsförvaltare och en part som kan sköta upphandlingen. Sedan får föreningen in pengar genom hyresavgifter. 

Om fullmäktige inte gillar förslaget så kommer kommunen att stå för bygget på egen hand. 

Även oppositionen har varit positiv till kooperativa föreningen.

– Det är bättre än ett helt privat alternativ. Här har kommunen i alla fall insyn, säger Nina Pörhölä (S).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!