Bokfestivalen arrangeras tillsammans av stadsbiblioteket och bokhandeln och startar med bokmässan på Folkets hus den 14 oktober. Här samlas författare med lokal anknytning som får en chans att visa upp sig och sina böcker. Hittills har 28 författare anmält sig.

– Syftet med det är möten mellan författare och läsare och författare emellan, det är lite folkfest stämning, säger Mari Norberg, bibliotekarie.

Här har författarna också en möjlighet att presentera sig själva och sina böcker i speakers corner, där de fritt får tala under fem minuter. I år har arrangörerna valt att ge de lokala författarna ännu mer utrymme genom att erbjuda miniseminarier. Åtta författare får chansen att prata under 15 minuter i Prisma salen.

– De handlar att de som har släppt en bok under 2017 ska få möjlighet att berätta mer om sin bok och kanske om sitt författarskap, fem minuter känns kanske lite för lite. Vi hade en efterfrågan, säger Anders Pudas, bibliotekarie.

Under bokmässan riktas en av dagarna särskilt mot barn och ungdomar från fyra år och upp till gymnasieskolan. Hit kommer bland andra Viktor Frisk, kanske mest känd som ena halvan av Samir och Viktor. Han har skrivit en bok om att leva med ADHD och kommer att träffa gymnasieungdomar. Det blir även sagoläsning för barn och förskolepedagogerna kommer få träffa medieprofilen och barnboksförfattaren Josefin Sundström.

Förra året riktade sig kulturdagen till 1700 barn och ungdomar, i år är antalet utökat till 2300.

– Att kunna komma till den här dagen och träffa en författare som berättar om sin bok, jag tror att det kan stimulera till nyfikenhet och läsning. Jag tror att mötet med författaren när man är ung är jätteviktig, säger Carina Salomonsson.

Kvällsaktiviteterna under Bokfestivalen firar femårsjubileum och programmet bjuder på några riktigt tunga namn. Eller vad sägs om Mikael Niemi, Mari Jungstedt, Katarina Wennstam, Göran Greider, Moa Herngren och inte minst, Theodor Kallifatides.

– Han gör i princip inte några författarframträdanden. Han skulle lägga av med att skriva och lämna över det till en ny generation. Men det gick inte, han fattade pennan igen och kom ut med en ny bok i år som heter Ännu ett liv, säger Tora Lindberg, Kiruna bokhandel.

Arrangörerna är väldigt nöjda med årets bokningar.

– Det är varje år lika spännande att försöka hitta rätt mix av författare. Vi tycker alltid att det nya är det bästa, men det här känns som en fantastisk mix, säger Tora Lindberg.